Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
IBUK Libra
(3)
Forma i typ
Książki
(5)
E-booki
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Kielce - Czytelnia
(1)
Jędrzejów - wypożyczalnia
(1)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
(2)
Sandomierz - wypożyczalnia
(1)
Starachowice - wypożyczalnia
(1)
Staszów - wypożyczalnia
(1)
Autor
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(2)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Barker Helen M
(1)
Bester Jagoda
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Borkowska Urszula (1950- )
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Irzmański Robert
(1)
Jastrzębska-Mierzyńska Marta
(1)
Jałocha Waldemar
(1)
Jurczuk Małgorzata
(1)
Kiełczewska Barbara
(1)
Klupińska Grażyna (1950-2015)
(1)
Kowalski Jan (kardiolog)
(1)
Krawczyk Katarzyna (internista)
(1)
Kłek Stanisław
(1)
Kłęk Stanisław
(1)
Maciorkowska Elżbieta
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Pawłowicz Monika
(1)
Payne Anne (1959- )
(1)
Romanowski Marek (internista)
(1)
Roszko-Kirpsza Izabela
(1)
Rudnicki Cezary (internista)
(1)
Smarkusz-Zarzecka Joanna
(1)
Sobocki Jacek
(1)
Spodaryk Mikołaj
(1)
Stec-Michalska Krystyna
(1)
Stefańska Ewa (1961- )
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szawłowski Andrzej
(1)
Szawłowski Andrzej W
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Wachowska-Kelly Patrycja
(1)
Walecka-Kapica Ewa
(1)
Wasiluk Diana
(1)
Witczak-Sawczuk Katarzyna
(1)
Wiśniewska-Jarosińska Maria
(1)
Zakrzewska Magdalena (nauki medyczne)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywienie dojelitowe
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Dietetyka
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Anoreksja
(2)
Bulimia
(2)
Dziecko chore
(2)
Leczenie dietą
(2)
Niemowlę
(2)
Odżywianie
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Artretyzm
(1)
Biegunka
(1)
Celiakia
(1)
Chirurgia bariatryczna i metaboliczna
(1)
Choroba trzewna
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby przemiany materii
(1)
Choroby przyzębia
(1)
Chorzy
(1)
Ciąża
(1)
Ciśnienie tętnicze
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta Diamondów
(1)
Dieta Dukana
(1)
Dieta Haya
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta niskokaloryczna
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta zgodna z grupą krwi
(1)
Dieta ziemniaczana
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dziecko
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Hiperlipidemia
(1)
Jama ustna
(1)
Jelita
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Leczenie onkologiczne
(1)
Leczenie otyłości
(1)
Ludzie starzy
(1)
Metoda Montignac
(1)
Mukowiscydoza
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nerki
(1)
Nietolerancja laktozy
(1)
Niewydolność krążenia
(1)
Nowotwory
(1)
Nutrigenomika
(1)
Onkologia
(1)
Ortoreksja
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Osoby z zaburzeniami psychicznymi
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Próchnica zębów
(1)
Serce
(1)
Stawy (anat.)
(1)
Suplementy diety
(1)
Trawienie
(1)
Trening sportowy
(1)
Trzustka
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Witaminy
(1)
Wrzody
(1)
Wątroba
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zawał serca
(1)
Żołądek
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywienie zbiorowe
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Wielka Brytania
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Kompendia i repetytoria
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Kulinaria
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Leczenie żywieniowe w onkologii : współczesne podejście / redakcja naukowa Stanisław Kłęk. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020. - 80 stron : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
(W Gabinecie Lekarza Specjalisty: onkologia ; 2020/2(4))
Bibliografia na stronach 76-78.
Publikacja przedstawia zagadnienia związane z leczeniem żywieniowym w onkologii. Autorzy omawiają czym jest takie leczenie, jakie występują powikłania i w których chorobach leczenie żywieniowe jest wskazane.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33165 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: podręcznik dla studentów i lekarzy.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41881 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Starachowice - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41672 (1 egz.)
Staszów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28849 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zawiera: S. 9-31 : Żywienie niemowląt i dzieci / Wanda Szotowa.
Zawiera: S. 32-47 : Zasady prawidłowego żywienia / Światosław Ziemiański.
Zawiera: S. 48-85 : Żywienie kobiet ciężarnych / Zbigniew Słomko, Jan Hasik, Katarzyna Blumska-Hepner, Joanna Kempiak, Adam Mościcki, Mariola Ropacka.
Zawiera: S. 86-94 : Żywienie osób starszych / Wojciech Roszkowski.
Zawiera: S. 95-110 : Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych / Lucjan Szponar, Wioletta Respondek.
Zawiera: S. 111-122 : Żywienie w chorobach jamy ustnej / Anna Kurhańska-Flisykowska.
Zawiera: S. 123- 135 : Żywienie w chorobach wieku dziecięcego / Jerzy Socha.
Zawiera: S. 136-153 : Żywienie w hiperlipidemii / Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska.
Zawiera: S. 154-164 : Żywienie w otyłości / Magdalena Białkowska, Wiktor B. Szostak.
Zawiera: S. 165-172 : Żywienie w chorobach serca i naczyń / Henryk Wysocki, Bogna Wierusz-Wysocka.
Zawiera: S. 173-177 : Żywienie w nadciśnieniu tętniczym / Jan Hasik.
Zawiera: S. 178-186 : Żywienie w cukrzycy / Marian Grzymisławski.
Zawiera: S. 187-196 : Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego / Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke.
Zawiera: S. 197-212 : Żywienie w chorobach wątroby / Lech Hryniewiecki.
Zawiera: S. 213-224 : Żywienie w chorobach trzustki / Jan Dzieniszewski.
Zawiera: S. 225-233 : Żywienie w chorobach nerek / Alicja Grzegorzewska.
Zawiera: S. 234-237 : Żywienie w skazie moczanowej / Alicja Grzegorzewska.
Zawiera: S. 238-240 : Żywienie w chorobach stawów i tkanki łącznej / Marian Grzymisławski.
Zawiera: S. 241-246 : Żywienie w osteoporozie / Marian Grzymisławski, Jan Hasik.
Zawiera: S. 247-253 : Żywienie a nowotwory / Jan Hasik.
Zawiera: S. 254-259 : Jadłowstręt psychiczny i bulimia / Jerzy Kosowicz.
Zawiera: S. 261-279 : Żywienie pozajelitowe i dojelitowe / Bruno Szczygieł.
Zawiera: S. 281-284 : Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego / Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Zawiera: S. 285-301 : Żywienie w uzdrowiskach / Jan Hasik.
Zawiera: S. 302-306 : Ocena sposobu żywienia zbiorowego /
H. Turlejska, L. Szponar.
Zawiera: S. 307-316 : Poradnictwo dietetyczne / Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Zawiera: S. 317-326 : Interakcje leków z żywnością / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 327-332 : Technika żywienia - jakość i sposób przygotowania posiłków / Zbigniew Słomko, Jan Hasik.
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjalności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 264581 / czyt. 61 (1 egz.)
Jędrzejów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47138 (1 egz.)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33249 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Czwarty numer, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Stanisława Kłęka został poświęcony leczeniu żywieniowemu w onkologii. Publikacja skierowana jest do onkologów, chirurgów oraz do lekarzy wielu specjalności, mających kontakt z pacjentami, u których można stwierdzić zaburzenia stanu odżywienia.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) . Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym. To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej