Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(9)
Forma i typ
Książki
(8)
Artykuły
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Kielce - Wypożyczalnia
(1)
Kielce - Czytelnia
(2)
Końskie - wypożyczalnia
(1)
Pińczów - wypożyczalnia
(1)
Sandomierz - wypożyczalnia
(2)
Autor
Bertrandt Jerzy
(1)
Buber Martin (1878-1965)
(1)
Czajkowski Michał (1934- )
(1)
Ehrlich Ernst Ludwig (1921- )
(1)
Fisher J. Eugene
(1)
Flusser David (1917- )
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gądecki Stanisław
(1)
Gądecki Stanisław (1949- )
(1)
König Franz (1905-2004)
(1)
Lustiger Jean-Marie (1926-2007)
(1)
Moosbrugger Bernhard
(1)
Motak Dominika
(1)
Neusner Jacob (1932- )
(1)
Poradowski Michał
(1)
Rak Piotr
(1)
Roszkowski Wojciech
(1)
Wojtasik Andrzej
(1)
Zychowicz Juliusz (1924- )
(1)
Żak Adam
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
nieznany (pol)
(1)
Język
polski
(9)
Temat
Judaizm
(5)
Chrześcijaństwo
(4)
Chrześcijaństwo a judaizm
(3)
Judaizm a chrześcijaństwo
(3)
Biblistyka
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Anoreksja
(1)
Antysemityzm
(1)
Biała Księga. Strategia dla Europy
(1)
Bieda a odżywianie
(1)
Biotechnologia
(1)
Bioterroryzm
(1)
Bulimia
(1)
Dieta
(1)
Dieta Atkinsa
(1)
Dieta Kwaśniewskiego
(1)
Dieta Montigniaca
(1)
Dieta Zone
(1)
Dieta alternatywna
(1)
Dieta plaż południowych
(1)
Dieta według grup krwi
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Dziecko
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ehrlich, Ernst Ludwig (1921- )
(1)
Epidemiologia
(1)
Epidemiologia żywieniowa
(1)
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności
(1)
Genetyka
(1)
Genomika
(1)
Jezus Chrystus
(1)
Kazania
(1)
Kobieta
(1)
Kodeks żywieniowy
(1)
Konsumpcja
(1)
Konsumpcja zob. też Spożycie
(1)
Kuchnia narodowa
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
König, Franz (1905-2004)
(1)
Ludność
(1)
Ludzie starzy
(1)
Motywacja
(1)
Młodzież
(1)
Nanotechnologia
(1)
Niemowlę
(1)
Obrzędy
(1)
Odżywanie
(1)
Odżywianie
(1)
Odżywianie zob. też Żywność
(1)
Otyłość
(1)
Otyłość a aktywność fizyczna
(1)
Otyłość a żywienie
(1)
Piramidy żywieniowe
(1)
Polityka wyżywienie
(1)
Post
(1)
Potrzeby (psychol.)
(1)
Potrzeby zob. też Motywacja
(1)
Publicystyka niemiecka
(1)
Rekolekcje
(1)
Socjalizacja
(1)
Spożycie
(1)
Suplementy diety zob. Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Talmud
(1)
Teologia chrześcijańska
(1)
Uczenie się
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wiara
(1)
Zachowania żywieniowe
(1)
Zakażenia pokarmowe
(1)
Zatrucia pokarmowe
(1)
Zdrowie
(1)
Zdrowie a odżywianie
(1)
Zdrowie a żywność
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Żydzi
(1)
Żywienie
(1)
Żywienie a klimat
(1)
Żywienie a kultura
(1)
Żywienie a środowisko społeczne
(1)
Żywienie zbiorowe
(1)
Żywność
(1)
Żywność zob. też Odżywianie
(1)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Temat: czas
2001-0
(1)
9 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 240709/czyt.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: La Promesse, 2002.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43299 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 237537 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46139 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 215224/czyt.2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Końskie - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44923 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Filozofii Religii)
Oryg. : "Zwei Glaubensweisen" 1994.
Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pińczów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23437 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach. Indeks.
Zawiera: S. 13-36 : Zdrowie i jego uwarunkowania / Henryk Kirschner.
Zawiera: S. 37-55 : Żywność i żywienie a zdrowie / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 56-67 : Epidemiologia żywieniowa / Wojciech Roszkowski, Hanna Roszkowska.
Zawiera: S. 68-80 : Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej / Hanna Roszkowska.
Zawiera: S. 81-89 : Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie / Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 90-102 : Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób zakaźnych / Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek.
Zawiera: S. 103-115 : Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji / Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska.
Zawiera: S. 119-132 : Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji / Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek.
Zawiera: S. 133-149 : Czynniki klimatyczne a sposób żywienia / Jerzy Bertrandt.
Zawiera: S. 150-165 : Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia / Janusz Czapski, Józef Korczak.
Zawiera: S. 166-180 : Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa / Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk.
Zawiera: S. 181-194 : Czynności społeczne a żywność i żywienie / Marzena Jeżewska-Zychowicz.
Zawiera: S. 195-218 : Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia / Magdalena Weber, Beata Ziółkowska.
Zawiera: S. 219-238 : Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe / Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 241-253 : Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania / Ewa Halicka, Barbara Kowrygo.
Zawiera: S. 254-269 : Upowszechnianie wiedzy o żywieniu / Anna Kołłajtis-Dołowy, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Zawiera: S. 270-296 : Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu / Jan Jeszka, Małgorzata Woźniewicz, Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 297-312 : Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa / Hanna Kunachowicz, Barbara Ratkovska.
Zawiera: S. 313-328 : Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywania i stanu zdrowia ludności / Anna Brzozowska, Regina Olędzka.
Zawiera: S. 331-344 : Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny / Lucjan Szponar, Halina Turlejska.
Zawiera: S. 345-349 : Bioterroryzm żywnościowy / Jerzy Bertrandt.
Zawiera: S. 350-356 : Bezpieczeństwo żywności i zywienia w aspekcie międzynarodowym / Lucjan Szponar.
Zawiera: S. 357-375 : Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 376-388 : Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności / Jacek Kijowski.
Zawiera: S. 389-398 : Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku / Anna Gronowska-Senger.
Określenie zdrowia. Kryteria zdrowia. Ocena zdrowia populacji. Uwarunkowania zdrowia. Ekologiczne czynniki materialne. Zachowania zdrowotne. Żywność wczoraj i dziś oraz jej wykorzystanie w żywieniu. Wpływ żywności i żywienia na zdrowie. Żywność jako lek. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej. Ocena wielkości spożycia żywności. Klasyfikacja badań epidemiologicznych. Dobór próby i obliczanie niezbędnej jej liczebności. Ocena powiązań między narażeniem a efektem zdrowotnym. Wskaźniki biologiczne. Pozytywne mierniki zdrowotne. Negatywne mierniki zdrowotne. Zintegrowany miernik zdrowia. Źródła danych o zdrowiu. Niedobory cynku, witaminy A, żelaza. Niedowaga. Nadwaga i otyłość. Wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Niskie spożycie warzyw i owoców. Mała aktywność fizyczna. Możliwość poprawy zdrowia poprzez modyfikację odżywiania i stylu życia. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna. Składniki diety a ekspresja genów. Polimorfizm genów a odpowiedź metaboliczna na składniki diety. Składniki diety a stabilność genomu. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji (uwarunkowania makroekonomiczne i mikroekonomiczne). Klimat i jego zróżnicowanie. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności. Klimat a model żywienia. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym. Perspektywy produkcji żywności i żywienia a rozwój bio- i nanotechnologii. Wpływ religii i innych czynników kulturowych na zachowania żywieniowe. Kuchnie narodowe i regionalne. Cechy społeczne jednostki a sposób żywienia. Środowisko społeczne a sposób żywienia. Społeczne funkcje żywności i żywianie. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania i karmienia. Problemy żywieniowe niemowląt, małych dzieci, dzieci i młodzieży szkolnej, kobiet w wieku rozrodczym, osób starszych, osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym. Zagrożenia zdrowia jako skutek typowych błędów żywieniowych. Główne obszary działań polityki wyżywienia na przełomie XX i XXI wieku. Wspólnotowe instrumenty wdrażania polityki wyżywienia. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań. Planowanie upowszechniania wiedzy o żywieniu. Systemy upowszechniania wiedzy żywieniowej w Polsce. Zalecenia żywieniowe i formy ich popularyzacji. Wiarygodność i efektywność upowszechniania wiedzy żywieniowej. Wegetarianizm. Charakterystyka innych popularnych diet alternatywnych. Ogólna ocena racjonalności odchudzających diet alternatywnych. Wzbogacanie żywności (wzbogacanie obligatoryjne, dobrowolne, rynek żywności wzbogacanej, Efektywność i bezpieczeństwo wzbogacania żywności, Rola wzbogacania żywności w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa). Suplementy diety jako środki spożywcze. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne i inne niż składniki odżywcze. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów. Przyczyny i objawy zatruć pokarmowych. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych. Bioterroryzm żywnościowy. Komisja Kodeksu Żywnościowego. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zdrowia (RASFF). Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Przepisy dotyczące znakowania żywności. Podstawy prawne nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Planowanie i wytwarzanie bezpiecznych wyrobów. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce. Cechy charakterystyczne żywienia w XX w. Przewidywane problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej