313787
Book
In basket
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Żywienie w chorobie nowotworowej to nowoczesne kompendium wiedzy dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych. Publikacja została przygotowana przez wielodyscyplinarny zespół Autorów - praktyków, którzy na co dzień zajmują się opieką nad pacjentami leczonymi onkologicznie. W książce omówiono: znaczenie roli dietetyka w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej z omówieniem poszczególnych rodzajów diet w leczeniu onkologicznym, wpływ leczenia chirurgicznego na żywienie pacjentów, ocenę stanu odżywienia, wskazania do leczenia żywieniowego, żywienia dojelitowego i pozajelitowego, wpływ leczenia systemowego na żywienie chorych z uwzględnieniem skutków ubocznych, a także zasady odżywiania w przypadku ich wystąpienia, wpływ radioterapii na żywienie pacjentów oraz wczesne i późne powikłania tego leczenia, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego i wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe, aspekt psychologiczny w procesie żywienia. Żywienie w chorobie nowotworowej adresowane jest do pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego. Będzie również przydatne w kształceniu studentów zainteresowanych tą tematyką [Wydawca].
Availability:
Kielce - Wypożyczalnia
All copies are currently on loan: sygn. 264747 (1 egz.)
Staszów - wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 29287 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografie przy rozdziałach.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again