Technolodzy żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
Kielce - Wypożyczalnia
(1)
Autor
Jarosz Ewa (dietetyk)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Dorośli
(1999)
Szkoły wyższe
(1905)
Dzieci
(1848)
Szkoły podstawowe
(1673)
Szkoły średnie
(1265)
Technolodzy żywności
(-)
Młodzież
(1121)
6-8 lat
(957)
Nauczyciele
(916)
9-13 lat
(884)
Rodzice
(548)
Licea
(488)
0-5 lat
(402)
Psycholodzy
(378)
Studenci
(376)
Szkoły zawodowe
(347)
14-17 lat
(318)
Pedagodzy
(295)
Klasa 1.
(270)
Technikum
(261)
Klasa 2.
(251)
Przedszkola
(239)
Klasa 3.
(238)
Klasa 5.
(218)
Klasa 4.
(210)
Historycy
(196)
Psychoterapeuci
(188)
Klasa 7.
(185)
Klasa 6.
(178)
Klasa 8.
(173)
Nauczyciele przedszkoli
(173)
Nauczanie początkowe
(162)
Lekarze
(161)
Szkoły ponadgimnazjalne
(158)
Nauczyciele języka angielskiego
(145)
Bibliotekarze
(139)
Poziom podstawowy
(127)
Logopedzi
(126)
Nauczyciele nauczania początkowego
(125)
Literaturoznawcy
(121)
Nauczyciele języka niemieckiego
(119)
Dyrektorzy szkół
(112)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(105)
Terapeuci zajęciowi
(103)
Prawnicy
(102)
Gimnazja
(91)
Szkoły ponadpodstawowe
(91)
Technika
(87)
Terapeuci
(76)
Menedżerowie
(69)
Wychowawcy klas
(69)
Pedagodzy szkolni
(67)
Coachowie
(66)
Psycholodzy szkolni
(65)
Pedagodzy specjalni
(58)
Nauczyciele historii
(56)
Szkoły specjalne
(53)
Uczniowie
(53)
Nauczyciele języka polskiego
(49)
Nauczyciele języka rosyjskiego
(47)
Biblioterapeuci
(46)
Nauczyciele bibliotekarze
(46)
Fizjoterapeuci
(45)
Klasa 10
(45)
Nauczyciele muzyki
(39)
Filozofowie
(38)
A2 (poziom biegłości językowej)
(37)
18+
(36)
Nauczyciele akademiccy
(36)
B1 (poziom biegłości językowej)
(35)
Poziom średniozaawansowany
(35)
Klasa 9.
(34)
Klasa 11
(33)
Nauczyciele języka francuskiego
(33)
Poziom rozszerzony
(33)
Pracownicy socjalni
(33)
Psychiatrzy
(33)
Nauczyciele wychowania fizycznego
(32)
Biolodzy
(29)
Przedsiębiorcy
(29)
A1 (poziom biegłości językowej)
(28)
B2 (poziom biegłości językowej)
(27)
Kulturoznawcy
(27)
Pracownicy naukowo-dydaktyczni
(27)
Nauczyciele angielskiego
(26)
Politolodzy
(26)
Językoznawcy
(25)
Pediatrzy
(25)
Pracownicy naukowi
(25)
Socjolodzy
(25)
Ekonomiści
(24)
Nauczyciele biologii
(24)
Uczniowie ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi
(22)
Dyrektorzy przedszkoli
(21)
Nauczyciele edukacji regionalnej
(21)
Nauczyciele szkół podstawowych
(21)
Neurolodzy
(21)
Pracownicy samorządowi
(21)
Uczniowie szkół średnich
(21)
Dziecko z niepełnosprawnością intelektualną
(20)
Nauczyciele języków
(20)
Temat
Choroby wieku starczego
(1)
Dietetyka
(1)
Geriatria
(1)
Interakcje leków
(1)
Leczenie dietą
(1)
Odżywianie
(1)
Opieka nad osobami starszymi
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Osoby w wieku starszym w rodzinie
(1)
Pielęgniarstwo geriatryczne
(1)
Potrzeby żywieniowe
(1)
Starość
(1)
Starzenie się
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 264579 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej