Białka
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(8)
Forma i typ
Książki
(5)
Artykuły
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Kielce - Wypożyczalnia
(1)
Kielce - Czytelnia
(1)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
(1)
Końskie - wypożyczalnia
(1)
Ostrowiec - wypożyczalnia
(1)
Pińczów - wypożyczalnia
(1)
Pińczów - czytelnia
(1)
Staszów - wypożyczalnia
(1)
Autor
Bender David A
(1)
Berger Stanisław
(1)
Botham Kathleen M
(1)
Bujnicka Barbara
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Kennelly Peter J
(1)
Mirski Radosław
(1)
Mozołowski Włodzimierz (1895-1975)
(1)
Ostrowska Joanna
(1)
Rodwell Victor William (1929- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund
(1)
Smoleński Ryszard Tomasz
(1)
Szkiler Elżbieta
(1)
Weil P. Anthony
(1)
Witczak Agata
(1)
Żydowo Mariusz Maciej (1925-2017)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2000 - 2009
(3)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Biolodzy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Farmaceuci
(1)
Lekarze
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Język polski
(8115)
Dziecko
(5129)
Nauczanie
(4689)
Matematyka
(4656)
Literatura polska
(4106)
Białka
(-)
Powieść polska
(4020)
Poezja polska
(3836)
Nauczyciele
(3713)
Nauczanie początkowe
(3696)
Szkolnictwo
(3314)
Historia
(3288)
Wychowanie przedszkolne
(3235)
Wychowanie
(2684)
Język angielski
(2343)
Młodzież
(2341)
Rodzina
(2341)
Pedagogika
(2233)
Fizyka
(2055)
Filozofia
(1832)
Język rosyjski
(1746)
Sztuka
(1743)
Oświata
(1691)
Kobieta
(1682)
Pamiętniki polskie
(1682)
Wojna 1939-1945 r.
(1682)
Wychowanie w rodzinie
(1670)
Wojsko
(1654)
Literatura
(1650)
Uczniowie
(1632)
Chemia
(1535)
Język niemiecki
(1429)
Kultura
(1426)
Muzyka
(1407)
Opowiadanie polskie
(1366)
Biologia
(1309)
Geografia
(1294)
Pisarze polscy
(1263)
Psychologia
(1254)
Literatura młodzieżowa polska
(1237)
Publicystyka polska
(1110)
Przyroda
(1074)
Literatura dziecięca polska
(1071)
Internet
(1051)
Nauka
(1047)
Technika
(1015)
Bibliotekarstwo
(970)
Wychowanie fizyczne
(963)
Prawo
(956)
Nauczanie zintegrowane
(947)
Alkoholizm
(942)
Żydzi
(927)
Uczenie się
(908)
Młodzież szkolna
(885)
Stosunki interpersonalne
(864)
Miłość
(854)
Dzieci
(846)
Osobowość
(841)
Zarządzanie
(834)
Powieść angielska
(811)
Psychoterapia
(809)
Powieść amerykańska
(795)
Gry i zabawy
(790)
Czytelnictwo
(789)
Polityka międzynarodowa
(786)
Praca
(778)
Przedsiębiorstwo
(767)
Socjologia
(763)
Pińczów
(748)
Polityka
(739)
Polacy za granicą
(727)
Uczucia
(719)
Teatr polski
(717)
Dramat polski
(716)
Rolnictwo
(714)
Turystyka
(711)
Matura
(708)
Komunikacja społeczna
(706)
Szkolnictwo wyższe
(701)
Marksizm
(689)
Opieka społeczna
(688)
Czytanie
(683)
Szkolnictwo zawodowe
(677)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(674)
Religia
(671)
Rodzice
(667)
Wychowanie obywatelskie
(664)
Relacje międzyludzkie
(660)
Rośliny
(657)
Etyka
(654)
Język francuski
(635)
Astronomia
(633)
Kształcenie
(631)
Sport
(631)
Wieś
(624)
Mowa
(623)
Nałóg
(618)
Komputery
(617)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(605)
Powieść rosyjska
(604)
Statystyka
(599)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Artykuł z czasopisma medycznego
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Chemia
(3)
Biologia
(2)
8 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zawiera: S. 11-18 : Człowiek i jego pokarm / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 18-25 : Historia nauki o żywieniu / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 26-30 : Cele i zadania nauki o żywieniu / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 30-46 : Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 47-55 : Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 56-72 : Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu / Marian Grzymisławski.
Zawiera: S. 72-89 : Trawienie i wchłanianie / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 89-113 : Katabolizm i anabolizm / Janusz Stanisław Keller.
Zawiera: S. 114-137 : Potrzeby energetyczne organizmu / Jan Jeszka.
Zawiera: S. 138-151 : Węglowodany / Roman Cichon, Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 152-176 : Tłuszcze / Światosław Ziemlański.
Zawiera: S. 176-197 : Białka / Lech Hryniewiecki.
Zawiera: S. 198-240 : Składniki mineralne / Anna Brzozowska.
Zawiera: S. 241-306 : Witaminy / Maria Wartanowicz.
Zawiera: S. 307-332 : Produkty spozywcze i ich wartość odżywcza / Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke.
Zawiera: S. 333-345 : Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności / Roman Cichon, Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 346-358 : Wzbogacanie żywności / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 358-373 : Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu / Hanna Kunachowicz, Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke.
Zawiera: S. 373-383 : Dodatki do żywności / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 383-402 : Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 403-416 : Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 417-427 : Żywienie a informacja genetyczna człowieka / Krzysztof Szyfter.
Zawiera: S. 428-438 : Normy żywenia / Wojciech Roszkowski.
Zawiera: S. 438-449 : Żywienie a zwyczaje kulturowe / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 450-460 : Planowanie żywienia / Jan Jeszka, Anna Kołłajtis-Dołowy.
Zawiera: S. 461-467 : Upowszechnianie wiedzy o zywieniu. Zalecenia żywieniowe / Wojciech Roszkowski.
Zawiera: S. 468-480 : Ocena wyżywienia / Anna Gronowska-Senger.
Zawiera: S. 481-494 : Ocena stanu odżywiania / Jadwiga Charzewska.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Dokument nadrzędny: Chemia w Szkole.
[Przykład korelacji działu chemicznego "Związki wielofunkcyjne" i biologicznego "Dziedziczność i zmienność organizmów"]
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Jest to tłumaczenie 30 wydania nalężącego do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy biochemii. Ogromnym atutem publikacji jest doskonały materiał ilustracyjny. Na koniec każdej części zamieszczono pytania sprawdzające. Obecne wydanie kontynuuje ideę szybkiego, zintegrowanego aktualizowania wiedzy, z dużym naciskiem na związek podstaw biochemicznych z rozwojem chorób genetycznych, klinicznymi objawami zaburzeń i ich leczeniem. Zamieszczono nowe kolorowe ilustracje i tabele oraz opis licznych przykładów klinicznych, które stanowią jasne i całościowe podsumowanie najważniejszych zagadnień. Zrozumienie tych tematów jest kluczowe, aby student mógł z powodzeniem kontynuować naukę na uczelni medycznej. Poza zaktualizowaniem wiedzy w bieżącym wydaniu w znacznym stopniu zmieniono kolejność prezentowanych zagadnień. 58 rozdziałów podzielono na jedenaście części, a w poszczególnych rozdziałach szczególny nacisk położono na korelację informacji dotyczących biochemicznego podłoża chorób z praktyką kliniczną".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 264562 / czyt. 57 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Pińczów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 463, 473, 471, 475, 465, 464, 467, 472, 468, 469, 476, 474, 470 (13 egz.)
Pińczów - czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 462 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Leczenie ran z wykorzystaniem aminokwasów / Elżbieta Szkiler. W: Magazyn Pielęgniarki i Położnej. - 2023, nr 7-8, s. 21-22.
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach Indeks.
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.
Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33219 (1 egz.)
Końskie - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49722 (1 egz.)
Ostrowiec - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53476 (1 egz.)
Staszów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29096 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27048 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej