Niedożywienie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(8)
Forma i typ
Książki
(5)
Artykuły
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Kielce - Wypożyczalnia
(2)
Sandomierz - wypożyczalnia
(2)
Autor
Szczygieł Bruno (1928- )
(2)
Berger Stanisław
(1)
Cebulski Włodzimierz (1954- )
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Głuszek Stanisław (1954- )
(1)
Głuszek-Osuch Martyna
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Kozieł Dorota
(1)
Kurczyńska Anna
(1)
Martyn Adam
(1)
Michalik Aleksandra
(1)
Opuchlik Andrzej
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Pawłowski Waldemar
(1)
Rowicka Grażyna
(1)
Suliga Edyta
(1)
Szeremiota Anna
(1)
Szyluk Beata
(1)
Słodkowski Maciej (1961- )
(1)
Słotwiński Robert
(1)
Żak Marek (medycyna)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Dietetycy
(2)
Lekarze
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Pielęgniarki
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Studenci
(1)
Temat
Język polski
(8115)
Dziecko
(5129)
Nauczanie
(4689)
Matematyka
(4656)
Literatura polska
(4106)
Niedożywienie
(-)
Powieść polska
(4020)
Poezja polska
(3836)
Nauczyciele
(3713)
Nauczanie początkowe
(3696)
Szkolnictwo
(3314)
Historia
(3288)
Wychowanie przedszkolne
(3235)
Wychowanie
(2684)
Język angielski
(2343)
Młodzież
(2341)
Rodzina
(2341)
Pedagogika
(2233)
Fizyka
(2055)
Filozofia
(1832)
Język rosyjski
(1746)
Sztuka
(1743)
Oświata
(1691)
Kobieta
(1683)
Pamiętniki polskie
(1682)
Wojna 1939-1945 r.
(1682)
Wychowanie w rodzinie
(1670)
Wojsko
(1654)
Literatura
(1650)
Uczniowie
(1632)
Chemia
(1535)
Język niemiecki
(1429)
Kultura
(1426)
Muzyka
(1407)
Opowiadanie polskie
(1366)
Biologia
(1309)
Geografia
(1294)
Pisarze polscy
(1263)
Psychologia
(1254)
Literatura młodzieżowa polska
(1237)
Publicystyka polska
(1110)
Przyroda
(1074)
Literatura dziecięca polska
(1071)
Internet
(1051)
Nauka
(1047)
Technika
(1015)
Bibliotekarstwo
(970)
Wychowanie fizyczne
(963)
Prawo
(956)
Nauczanie zintegrowane
(947)
Alkoholizm
(942)
Żydzi
(927)
Uczenie się
(908)
Młodzież szkolna
(885)
Stosunki interpersonalne
(864)
Miłość
(854)
Dzieci
(846)
Osobowość
(841)
Zarządzanie
(834)
Powieść angielska
(811)
Psychoterapia
(809)
Powieść amerykańska
(795)
Gry i zabawy
(790)
Czytelnictwo
(789)
Polityka międzynarodowa
(786)
Praca
(778)
Przedsiębiorstwo
(767)
Socjologia
(763)
Pińczów
(748)
Polityka
(739)
Polacy za granicą
(727)
Uczucia
(719)
Teatr polski
(717)
Dramat polski
(716)
Rolnictwo
(714)
Turystyka
(711)
Matura
(708)
Komunikacja społeczna
(706)
Szkolnictwo wyższe
(701)
Marksizm
(689)
Opieka społeczna
(688)
Czytanie
(683)
Szkolnictwo zawodowe
(677)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(674)
Religia
(671)
Rodzice
(667)
Wychowanie obywatelskie
(664)
Relacje międzyludzkie
(660)
Rośliny
(657)
Etyka
(654)
Język francuski
(635)
Astronomia
(633)
Kształcenie
(631)
Sport
(631)
Wieś
(624)
Mowa
(623)
Nałóg
(618)
Komputery
(617)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(605)
Powieść rosyjska
(604)
Statystyka
(601)
Temat: czas
1989-
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Artykuł z czasopisma medycznego
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 51444 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zawiera: S. 11-18 : Człowiek i jego pokarm / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 18-25 : Historia nauki o żywieniu / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 26-30 : Cele i zadania nauki o żywieniu / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 30-46 : Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 47-55 : Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 56-72 : Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu / Marian Grzymisławski.
Zawiera: S. 72-89 : Trawienie i wchłanianie / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 89-113 : Katabolizm i anabolizm / Janusz Stanisław Keller.
Zawiera: S. 114-137 : Potrzeby energetyczne organizmu / Jan Jeszka.
Zawiera: S. 138-151 : Węglowodany / Roman Cichon, Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 152-176 : Tłuszcze / Światosław Ziemlański.
Zawiera: S. 176-197 : Białka / Lech Hryniewiecki.
Zawiera: S. 198-240 : Składniki mineralne / Anna Brzozowska.
Zawiera: S. 241-306 : Witaminy / Maria Wartanowicz.
Zawiera: S. 307-332 : Produkty spozywcze i ich wartość odżywcza / Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke.
Zawiera: S. 333-345 : Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności / Roman Cichon, Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 346-358 : Wzbogacanie żywności / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 358-373 : Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu / Hanna Kunachowicz, Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke.
Zawiera: S. 373-383 : Dodatki do żywności / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 383-402 : Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 403-416 : Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 417-427 : Żywienie a informacja genetyczna człowieka / Krzysztof Szyfter.
Zawiera: S. 428-438 : Normy żywenia / Wojciech Roszkowski.
Zawiera: S. 438-449 : Żywienie a zwyczaje kulturowe / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 450-460 : Planowanie żywienia / Jan Jeszka, Anna Kołłajtis-Dołowy.
Zawiera: S. 461-467 : Upowszechnianie wiedzy o zywieniu. Zalecenia żywieniowe / Wojciech Roszkowski.
Zawiera: S. 468-480 : Ocena wyżywienia / Anna Gronowska-Senger.
Zawiera: S. 481-494 : Ocena stanu odżywiania / Jadwiga Charzewska.
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 9 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Informacja o 42. autorach na stronach V- VIII.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 264580 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Niedożywienie u dzieci / Grażyna Rowicka. W: Wychowanie w Przedszkolu.- 2005, nr 3, s. 46 - 49.
Dokument nadrzędny: Wychowanie w Przedszkolu.
[Rozaje niedożywienia. Przyczyny upośledzenia stanu odżywienia. Dieta wiosenna. Przykładowe jadłospisy.]
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 262562 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. W całej książce dobrze wyważono proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, które mogą być łatwo wykorzystane w praktyce klinicznej. Książka adresowana jest: do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki. źródło:http://www.ambulans.com.pl/dietetyka-i-zywienie/4011-niedozywienie-zwiazane-z-choroba-cz-1-wystepowanie-rozpoznanie.html
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51443 (1 egz.)
Brak okładki
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej