Żywienie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(38)
Forma i typ
Artykuły
(25)
Książki
(13)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Kielce - Czytelnia
(1)
Busko Zdrój - wypożyczalnia
(1)
Jędrzejów - wypożyczalnia
(1)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
(1)
Końskie - wypożyczalnia
(1)
Opatów - wypożyczalnia
(1)
Ostrowiec - wypożyczalnia
(1)
Pińczów - wypożyczalnia
(2)
Pińczów - czytelnia
(2)
Staszów - wypożyczalnia
(1)
Autor
Kłęk Stanisław
(4)
Gajewska Danuta
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Przybył Anna
(2)
Szczygieł Bruno
(2)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bean Anita
(1)
Berger Stanisław
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Boszczyk Marta
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Czarniecka Renata
(1)
DeLegge Mark H
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Keim V
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Korzeniewska Justyna
(1)
Kuński Henryk
(1)
Myszkowska-Ryciak Joanna
(1)
Ochała Emil
(1)
Ochała Urszula
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Roszkowski Wojciech
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund
(1)
Stachowiak Małgorzata
(1)
Staszewska-Kwak Anna
(1)
Stańczyk Małgorzata
(1)
Stoś Katarzyna
(1)
Strasburger Maria
(1)
Stępniak Katarzyna
(1)
Suliga Edyta
(1)
Wawer Iwona
(1)
Wilczewska Agnieszka
(1)
Windsor A. C
(1)
Witczak Agata
(1)
Wojtczak Ewa
(1)
Woś Halina
(1)
Zajączkowski Krzysztof
(1)
Zander A
(1)
Zarzycka Luiza
(1)
Żurek Barbara
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(8)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(37)
nieznany (pol)
(1)
Język
polski
(38)
Temat
Język polski
(8115)
Dziecko
(5129)
Nauczanie
(4689)
Matematyka
(4656)
Literatura polska
(4106)
Żywienie
(-)
Powieść polska
(4020)
Poezja polska
(3836)
Nauczyciele
(3713)
Nauczanie początkowe
(3696)
Szkolnictwo
(3314)
Historia
(3288)
Wychowanie przedszkolne
(3235)
Wychowanie
(2684)
Język angielski
(2343)
Młodzież
(2341)
Rodzina
(2341)
Pedagogika
(2233)
Fizyka
(2055)
Filozofia
(1832)
Język rosyjski
(1746)
Sztuka
(1743)
Oświata
(1691)
Kobieta
(1683)
Pamiętniki polskie
(1682)
Wojna 1939-1945 r.
(1682)
Wychowanie w rodzinie
(1670)
Wojsko
(1654)
Literatura
(1650)
Uczniowie
(1632)
Chemia
(1535)
Język niemiecki
(1429)
Kultura
(1426)
Muzyka
(1407)
Opowiadanie polskie
(1366)
Biologia
(1309)
Geografia
(1294)
Pisarze polscy
(1263)
Psychologia
(1254)
Literatura młodzieżowa polska
(1237)
Publicystyka polska
(1110)
Przyroda
(1074)
Literatura dziecięca polska
(1071)
Internet
(1051)
Nauka
(1046)
Technika
(1015)
Bibliotekarstwo
(970)
Wychowanie fizyczne
(963)
Prawo
(956)
Nauczanie zintegrowane
(947)
Alkoholizm
(942)
Żydzi
(927)
Uczenie się
(908)
Młodzież szkolna
(885)
Stosunki interpersonalne
(864)
Miłość
(854)
Dzieci
(846)
Osobowość
(841)
Zarządzanie
(834)
Powieść angielska
(811)
Psychoterapia
(809)
Powieść amerykańska
(795)
Gry i zabawy
(790)
Czytelnictwo
(788)
Polityka międzynarodowa
(786)
Praca
(778)
Przedsiębiorstwo
(767)
Socjologia
(763)
Pińczów
(748)
Polityka
(739)
Polacy za granicą
(727)
Uczucia
(719)
Teatr polski
(717)
Dramat polski
(716)
Rolnictwo
(714)
Turystyka
(711)
Matura
(708)
Komunikacja społeczna
(706)
Szkolnictwo wyższe
(701)
Marksizm
(689)
Opieka społeczna
(688)
Czytanie
(683)
Szkolnictwo zawodowe
(677)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(674)
Religia
(671)
Rodzice
(667)
Wychowanie obywatelskie
(664)
Relacje międzyludzkie
(660)
Rośliny
(657)
Etyka
(654)
Język francuski
(635)
Astronomia
(633)
Kształcenie
(631)
Sport
(631)
Wieś
(624)
Mowa
(623)
Nałóg
(618)
Komputery
(617)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(605)
Powieść rosyjska
(604)
Statystyka
(601)
Temat: dzieło
"Krzyżacy"
(1)
Temat: czas
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Dieta
(1)
Lublin (woj. lubelskie)
(1)
Gatunek
Artykuł z czasopisma
(1)
Artykuł z czasopisma medycznego
(1)
Bibliografia
(1)
Opracowanie
(1)
Podręczniki
(1)
Scenariusze zajęć
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Chemia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
38 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie: kompletny przewodnik / Anita Bean ; tł. Ewa Wojtczak. - Wyd. 3. - Poznań : Zysk i S-ka, 2019. - 419 stron : ilustracje, tablice, ryciny ; 23 cm.
Forma i typ
Symbol UKD: 613.2:796.015 796.015
Nowe wydanie Żywienia w sporcie uwzględniające najnowsze raporty medyczne, to publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretycznej, przekazująca cenne informacje w sposób interesujący i przystępny dla wszystkich. Książka ta, napisana przez jedną z czołowych brytyjskich specjalistek od spraw żywienia w sporcie, doskonale przysłuży się zarówno każdemu amatorowi aktywnego trybu życia, jak i zawodnikom pragnącym osiągać lepsze wyniki w swoich dyscyplinach. Obecne polskie wydanie (oparte na siódmym angielskim z 2013 roku) autorka wzbogaca o efekty najnowszych, nierzadko nowatorskich badań związanych ze zdrowiem i wydolnością sportową, nie pozostawiając bez odpowiedzi żadnych pytań czy wątpliwości. Można tu znaleźć praktyczne wskazówki w następujących kwestiach: * jak zwiększyć wytrzymałość, siłę i wydolność organizmu * jak obliczyć zapotrzebowanie organizmu na kalorie, węglowodany oraz białka * jak poprawić sylwetkę * ile płynów wypijać i jak skutecznie nawodnić organizm. Książka zawiera także: * codzienne plany żywieniowe, dzięki którym (zależnie od potrzeb) stracisz lub zyskasz na wadze, zredukujesz tkankę tłuszczową, zyskasz masę mięśniową lub lepiej przygotujesz się do zawodów * konkretne rady dla sportsmenek, aktywnych ruchowo dzieci oraz uprawiających sport wegetarian * wyczerpujące omówienie potrzeby suplementacji i odżywek sportowych. Książka niezwykle przystępna, a równocześnie napisana w sposób ekscytujący - uczciwie mogę ją polecić wszystkim, który pragną osiągać lepsze wyniki w sporcie lub poprawić sprawność fizyczną. James Cracknell, mistrz olimpijski w wioślarstwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pińczów - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 30507 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaburzenia odżywiania / Anna Brytek-Matera. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVI, [2], 227, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 199-211. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Opatów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28685 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Nietolerancja żywienia dojelitowego / Mark H. DeLegge W: Medycyna Praktyczna. - 2007, nr 4, s. 81-90.
Dokument nadrzędny: Medycyna Praktyczna.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach. Indeks.
Zawiera: S. 13-36 : Zdrowie i jego uwarunkowania / Henryk Kirschner.
Zawiera: S. 37-55 : Żywność i żywienie a zdrowie / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 56-67 : Epidemiologia żywieniowa / Wojciech Roszkowski, Hanna Roszkowska.
Zawiera: S. 68-80 : Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej / Hanna Roszkowska.
Zawiera: S. 81-89 : Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie / Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 90-102 : Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób zakaźnych / Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek.
Zawiera: S. 103-115 : Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji / Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska.
Zawiera: S. 119-132 : Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji / Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek.
Zawiera: S. 133-149 : Czynniki klimatyczne a sposób żywienia / Jerzy Bertrandt.
Zawiera: S. 150-165 : Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia / Janusz Czapski, Józef Korczak.
Zawiera: S. 166-180 : Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa / Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk.
Zawiera: S. 181-194 : Czynności społeczne a żywność i żywienie / Marzena Jeżewska-Zychowicz.
Zawiera: S. 195-218 : Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia / Magdalena Weber, Beata Ziółkowska.
Zawiera: S. 219-238 : Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe / Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 241-253 : Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania / Ewa Halicka, Barbara Kowrygo.
Zawiera: S. 254-269 : Upowszechnianie wiedzy o żywieniu / Anna Kołłajtis-Dołowy, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Zawiera: S. 270-296 : Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu / Jan Jeszka, Małgorzata Woźniewicz, Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 297-312 : Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa / Hanna Kunachowicz, Barbara Ratkovska.
Zawiera: S. 313-328 : Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywania i stanu zdrowia ludności / Anna Brzozowska, Regina Olędzka.
Zawiera: S. 331-344 : Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny / Lucjan Szponar, Halina Turlejska.
Zawiera: S. 345-349 : Bioterroryzm żywnościowy / Jerzy Bertrandt.
Zawiera: S. 350-356 : Bezpieczeństwo żywności i zywienia w aspekcie międzynarodowym / Lucjan Szponar.
Zawiera: S. 357-375 : Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 376-388 : Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności / Jacek Kijowski.
Zawiera: S. 389-398 : Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku / Anna Gronowska-Senger.
Określenie zdrowia. Kryteria zdrowia. Ocena zdrowia populacji. Uwarunkowania zdrowia. Ekologiczne czynniki materialne. Zachowania zdrowotne. Żywność wczoraj i dziś oraz jej wykorzystanie w żywieniu. Wpływ żywności i żywienia na zdrowie. Żywność jako lek. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej. Ocena wielkości spożycia żywności. Klasyfikacja badań epidemiologicznych. Dobór próby i obliczanie niezbędnej jej liczebności. Ocena powiązań między narażeniem a efektem zdrowotnym. Wskaźniki biologiczne. Pozytywne mierniki zdrowotne. Negatywne mierniki zdrowotne. Zintegrowany miernik zdrowia. Źródła danych o zdrowiu. Niedobory cynku, witaminy A, żelaza. Niedowaga. Nadwaga i otyłość. Wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Wysokie stężenie cholesterolu we krwi. Niskie spożycie warzyw i owoców. Mała aktywność fizyczna. Możliwość poprawy zdrowia poprzez modyfikację odżywiania i stylu życia. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna. Składniki diety a ekspresja genów. Polimorfizm genów a odpowiedź metaboliczna na składniki diety. Składniki diety a stabilność genomu. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji (uwarunkowania makroekonomiczne i mikroekonomiczne). Klimat i jego zróżnicowanie. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności. Klimat a model żywienia. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym. Perspektywy produkcji żywności i żywienia a rozwój bio- i nanotechnologii. Wpływ religii i innych czynników kulturowych na zachowania żywieniowe. Kuchnie narodowe i regionalne. Cechy społeczne jednostki a sposób żywienia. Środowisko społeczne a sposób żywienia. Społeczne funkcje żywności i żywianie. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania i karmienia. Problemy żywieniowe niemowląt, małych dzieci, dzieci i młodzieży szkolnej, kobiet w wieku rozrodczym, osób starszych, osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym. Zagrożenia zdrowia jako skutek typowych błędów żywieniowych. Główne obszary działań polityki wyżywienia na przełomie XX i XXI wieku. Wspólnotowe instrumenty wdrażania polityki wyżywienia. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań. Planowanie upowszechniania wiedzy o żywieniu. Systemy upowszechniania wiedzy żywieniowej w Polsce. Zalecenia żywieniowe i formy ich popularyzacji. Wiarygodność i efektywność upowszechniania wiedzy żywieniowej. Wegetarianizm. Charakterystyka innych popularnych diet alternatywnych. Ogólna ocena racjonalności odchudzających diet alternatywnych. Wzbogacanie żywności (wzbogacanie obligatoryjne, dobrowolne, rynek żywności wzbogacanej, Efektywność i bezpieczeństwo wzbogacania żywności, Rola wzbogacania żywności w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa). Suplementy diety jako środki spożywcze. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne i inne niż składniki odżywcze. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów. Przyczyny i objawy zatruć pokarmowych. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych. Bioterroryzm żywnościowy. Komisja Kodeksu Żywnościowego. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zdrowia (RASFF). Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Przepisy dotyczące znakowania żywności. Podstawy prawne nadzoru nad bezpieczeństwem żywności. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Planowanie i wytwarzanie bezpiecznych wyrobów. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce. Cechy charakterystyczne żywienia w XX w. Przewidywane problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku.
Książka
W koszyku
Symbol UKD: 612.3:613.2](075.8)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zawiera: S. 11-18 : Człowiek i jego pokarm / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 18-25 : Historia nauki o żywieniu / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 26-30 : Cele i zadania nauki o żywieniu / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 30-46 : Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe / Stanisław Berger.
Zawiera: S. 47-55 : Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 56-72 : Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu / Marian Grzymisławski.
Zawiera: S. 72-89 : Trawienie i wchłanianie / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 89-113 : Katabolizm i anabolizm / Janusz Stanisław Keller.
Zawiera: S. 114-137 : Potrzeby energetyczne organizmu / Jan Jeszka.
Zawiera: S. 138-151 : Węglowodany / Roman Cichon, Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 152-176 : Tłuszcze / Światosław Ziemlański.
Zawiera: S. 176-197 : Białka / Lech Hryniewiecki.
Zawiera: S. 198-240 : Składniki mineralne / Anna Brzozowska.
Zawiera: S. 241-306 : Witaminy / Maria Wartanowicz.
Zawiera: S. 307-332 : Produkty spozywcze i ich wartość odżywcza / Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke.
Zawiera: S. 333-345 : Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności / Roman Cichon, Lidia Wądołowska.
Zawiera: S. 346-358 : Wzbogacanie żywności / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 358-373 : Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu / Hanna Kunachowicz, Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke.
Zawiera: S. 373-383 : Dodatki do żywności / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 383-402 : Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 403-416 : Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 417-427 : Żywienie a informacja genetyczna człowieka / Krzysztof Szyfter.
Zawiera: S. 428-438 : Normy żywenia / Wojciech Roszkowski.
Zawiera: S. 438-449 : Żywienie a zwyczaje kulturowe / Jan Gawęcki.
Zawiera: S. 450-460 : Planowanie żywienia / Jan Jeszka, Anna Kołłajtis-Dołowy.
Zawiera: S. 461-467 : Upowszechnianie wiedzy o zywieniu. Zalecenia żywieniowe / Wojciech Roszkowski.
Zawiera: S. 468-480 : Ocena wyżywienia / Anna Gronowska-Senger.
Zawiera: S. 481-494 : Ocena stanu odżywiania / Jadwiga Charzewska.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Żywienie w praktyce onkologicznej / Stanisław Kłęk. W: Medycyna Praktyczna. - 2007, nr 2, s. 57-59.
Dokument nadrzędny: Medycyna Praktyczna.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Żywienie w praktyce onkologicznej / Stanisław Kłęk. W: Medycyna Praktyczna. - 2007, nr 5, s. 21-23.
Dokument nadrzędny: Medycyna Praktyczna.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Żywienie w praktyce onkologicznej / Stanisław Kłęk. W: Medycyna Praktyczna. - 2008, nr 3, s. 99-101.
Dokument nadrzędny: Medycyna Praktyczna.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Żywienie w praktyce onkologicznej / Stanisław Kłęk W: Medycyna Praktyczna. - 2008, nr 4, s. 55-58.
Dokument nadrzędny: Medycyna Praktyczna.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Nowe zasady żywienia uczniów / Wojciech Kolanowski W: Dyrektor szkoły. - 2015, nr 8, s. 54-56.
Dokument nadrzędny: Dyrektor szkoły.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. po rozdz.
Zawiera: Część I. Zdrowie i jego promowanie: Rozdział I. Pojęcie zdrowia i metody jego pomiaru, Rozdział II. Promocja zdrowia i jej metody edukacyjne: 1. Zasady i strategia promocji zdrowia, 2. Modele edukacji zdrowotnej w promocji zdrowia, 3. Edukacja ludzi młodych jako element edukacji zdrowotnej, 4. Program edukacji zdrowotnej wdrażanej w Polsce (1991-1993).
Część II. Elementy promowania zdrowia pozytywnego: Rozdział I. Prozdrowotna aktywność ruchowa - trening zdrowotny: 1. Aktywność ruchowa i zdrowie w kręgu cywilizacji europejskiej, 2. Podstawy treningu zdrowotnego, 3. Zalecane programy ćwiczeń fizycznych w treningu zdrowotnym, 4. Zasady wyznaczania programu indywidualnego, 5. Uwagi o uzupełniających ćwiczeniach mięśni, 6. Fizjologiczne uwarunkowania bezpieczeństwa ćwiczącego, 7. Ocena tolerancji treningu zdrowotnego, 8. Poradnictwo higieniczne w treningu zdrowotnym. Rozdział II. Żywienie: 1. Zapotrzebowanie na energię, 2. Składniki pokarmowe, 3. Podstawowe błędy żywieniowe, 4. Zalecenia żywieniowe dla każdego. Rozdział III: Prozdrowotne aspekty środowiska przyrodniczego i szkodliwość zanieczyszczeń środowiska: 1. Aspekty biologiczno-zdrowotne klimatu, 2. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego, 3. Ogólne uwagi o zapobieganiu nowotworom uwarunkowanym czynnikami środowiskowymi.
Zawiera: Rozdział IV. Optymalizacja sposobów wypoczynku i profilaktyka nadmiernego zmęczenia: 1. Sen, 2. Aktywny wypoczynek w przerwach podczas pracy, 3. Odpoczynek bierny, 4. Organizacja i higieniczne warunki pracy, 5. Naturalne metody intensyfikacji wypoczynku, 6. Masaż wibracyjny, 7. Relaks, 8. Muzykoterapia, 9. Chromoterapia.
Zawiera: Rozdział V. Elementy higieny osobniczej człowieka: 1. Higiena skóry, 2. Higiena rąk i nóg, 3. Higiena włosów, 4. Higiena narządu wzroku i słuchu, 5. Profilaktyka chorób narządu żucia (napisał lek. stom. Rafał Kuński), 6. Higiena seksualna, 7. Czynniki higieny wychowania i nauczania.
Zawiera: Rozdział VI. Rola pracy twórczej i umiejętność pracy nad własną osobowością. Rozdział VII. Szkodliwe uzależnienia: 1. Uzależnienie od tytoniu, 2. Uzależnienie od alkoholu, 3. Uzależnienie od narkotyków.
Zawiera: Część III. Prewencja chorób: Rozdział I. Zapobieganie chorobom zakaźnym: 1. Podział chorób zakaźnych i rodzaje odporności organizmu, 2. Zapobieganie AIDS. Rozdział II. Aktywność ruchowa w prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych (chorób cywilizacyjnych): 1. Choroba niedokrwienna serca, 2. Fizjologiczne podstawy stosowania treningu zdrowotnego w prewencji choroby niedokrwiennej serca, 3. Synergistyczny wpływ aktywności ruchowej na główne czynniki zagrożenia choroby niedokrwiennej serca, 4. Pierwotne nadciśnienie tętnicze, 5. Psychonerwice i tak zwana nerwica serca, 6. Otyłość, 7. Postawa ciała - bóle kręgosłupa, 8. Osteoporoza, 9. Aktywność ruchowa w prewencji przedwczesnego starzenia się. Rozdział III. Naturalne metody leczenia w promowaniu zdrowia: Współczesne metody uzdrawiania.
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia i dietoterapia / Nancy J. Peckenpaugh ; [tł. z jęz. ang.: Sa'eed Bawa et al.]. - Wyd. 1 polskie / red. Danuta Gajewska. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, cop. 2011. - XXII, 673 s. : il. ; 26 cm.
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Busko Zdrój - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S/2821 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Pińczów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 463, 473, 471, 475, 465, 464, 467, 472, 468, 469, 476, 474, 470 (13 egz.)
Pińczów - czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 462 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej