Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(74)
Forma i typ
Książki
(64)
Poradniki i przewodniki
(47)
Artykuły
(8)
Publikacje fachowe
(8)
Publikacje informacyjne
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Publikacje naukowe
(2)
Artykuł fachowy
(1)
Audiobooki
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(39)
tylko na miejscu
(19)
wypożyczone
(18)
Placówka
Kielce - Wypożyczalnia
(12)
Kielce - Czytelnia
(16)
Busko Zdrój - wypożyczalnia
(3)
Jędrzejów - wypożyczalnia
(5)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
(18)
Końskie - wypożyczalnia
(4)
Ostrowiec - wypożyczalnia
(1)
Pińczów - wypożyczalnia
(1)
Pińczów - czytelnia
(1)
Sandomierz - wypożyczalnia
(3)
Starachowice - wypożyczalnia
(7)
Starachowice - czytelnia
(2)
Staszów - wypożyczalnia
(2)
Włoszczowa - Multimedialny
(1)
Autor
Boszczyk Marta
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Stolińska Hanna
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Bester Jagoda
(1)
Bez David
(1)
Bialik Piotr
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bielecka Justyna
(1)
Bińkowska Marta
(1)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(1)
Booth Michael
(1)
Borkowska Urszula (1950- )
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Brożyna Anna
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Bukowińska Agnieszka
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Carlsson Sonja (1958- )
(1)
Cassidy Catherine
(1)
Christianson Alan
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Deker Tomasz
(1)
Delecroix Jean-Marie (1947- )
(1)
Dereń Grażyna
(1)
Dias-Lewandowska Dorota
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Duell Frida (1984- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dusza Barbara
(1)
Dymek Marta
(1)
Dąbrowska Beata Anna. Lunchbox menu
(1)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(1)
Francuz Sabina
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Fung Jason
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Główka Jan
(1)
Hoffmann Monika
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Janus Andrzej (pediatra)
(1)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(1)
Jastrzębska-Mierzyńska Marta
(1)
Johansen Signe
(1)
Jurczuk Małgorzata
(1)
Jędrzejczak Hanna
(1)
Kakowski Karol
(1)
Kapała Aleksandra (onkolog)
(1)
Kapral Kuba
(1)
Kazimierski Andrzej Redaktor
(1)
Kibil Iwona
(1)
Kiełczewska Barbara
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kowalczyk Anna
(1)
Kołakowska Marta
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Krzyżańska-Xiężopolska Iwona
(1)
Kubik Jolanta
(1)
Kulesza Grzegorz
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kłossowski Tadeusz
(1)
Laws Bill
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Maciejewska-Cebulak Magdalena
(1)
Maciesowicz Zofia
(1)
Maciorkowska Elżbieta
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Malinowski Jerzy Jarosław
(1)
Mielczarek Agnieszka
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Nadolna Dorota
(1)
Nitecka Elżbieta
(1)
Okręglicka Katarzyna
(1)
Orłowski Dominik Autor
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Pająk Zofia
(1)
Pawłowski Aleksander (medycyna)
(1)
Phillips Robert B. (1960- )
(1)
Pickoford Louise
(1)
Potocka Danuta
(1)
Poznański Juliusz
(1)
Pytka-Sobutka Inga
(1)
Pytoń-Grabda Aneta
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Rey-Radlińska Marta
(1)
Roszko-Kirpsza Izabela
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Russell-Taylor Elizabeth (1930- )
(1)
Rönnerstam Rickard (1983- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(20)
2010 - 2019
(39)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(2)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(58)
1901-2000
(5)
1989-2000
(4)
1945-1989
(3)
2021
(1)
Kraj wydania
Polska
(74)
Język
polski
(73)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Szkoły zawodowe
(4)
Chorzy
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Technikum
(2)
Alergolodzy
(1)
Animatorzy kultury
(1)
Chore z nowotworem piersi
(1)
Cukiernicy
(1)
Dorośli
(1)
Geriatrzy
(1)
Interniści
(1)
Kardiolodzy
(1)
Klasa 1.
(1)
Nauczyciele
(1)
Ogrodnicy
(1)
Opiekunowie medyczni
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Pracownicy pomocy społecznej i pracy socjalnej
(1)
Pracownicy socjalni
(1)
Producenci zdrowej żywności
(1)
Promotorzy zdrowia
(1)
Przedszkola
(1)
Rodzice
(1)
Rolnicy
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Szkoły średnie
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Zawody medyczne
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Zdrowe odżywianie
(14)
Kucharstwo
(11)
Zdrowe żywienie
(8)
Dietetyka
(7)
Leczenie dietą
(7)
Odżywianie
(5)
Potrawy dietetyczne
(5)
Alergia pokarmowa
(4)
Gastronomia
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kulinaria
(4)
Żywienie chorych
(4)
Choroba Hashimoto
(3)
Dieta antyrakowa
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Gotowanie
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Technologia żywności
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywność
(3)
Agroturystyka
(2)
Bezsenność
(2)
Dieta DASH
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dieta zgodna z grupą krwi
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kultura stołu
(2)
Mleko
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Owoce
(2)
Potrawy
(2)
Produkty mleczne
(2)
Sery
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Suplementy diety
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Warzywa
(2)
Weganizm
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Ajurweda
(1)
Anoreksja
(1)
Antropologia wsi
(1)
Badania etnologiczne
(1)
Boże Ciało
(1)
Bulimia
(1)
Candida
(1)
Chirurgia bariatryczna i metaboliczna
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciasta
(1)
Ciąża
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukiernicy
(1)
Cukrzyca
(1)
Czarownice i czarownicy
(1)
Czerniecki Stanisław
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta Diamondów
(1)
Dieta Dukana
(1)
Dieta Haya
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta niskokaloryczna
(1)
Dieta ziemniaczana
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko chore
(1)
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
(1)
Fast food
(1)
Folklor
(1)
Geriatria
(1)
Gorzelnictwo
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Herbata
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Interakcje leków
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Kandydoza
(1)
Kapliczki i krzyże przydrożne
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kiperzy
(1)
Kobieta
(1)
Krzewy
(1)
Kształcenie zawodowe
(1)
Temat: dzieło
"Compendium Ferculorum albo zebranie potraw"
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(4)
1801-1900
(3)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(2)
Gmina Klimontów (woj. świętokrzyskie, pow. sandomierski)
(1)
Grecja
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Japonia
(1)
Kielce (woj. świętokrzyskie ; okolice)
(1)
Powiat szydłowiecki (woj. mazowieckie)
(1)
Skandynawia
(1)
Gatunek
Poradnik
(31)
Przepisy kulinarne
(31)
Książka kucharska
(16)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Opracowanie
(6)
Wydawnictwa popularne
(5)
Artykuł problemowy
(3)
Artykuł z czasopisma
(3)
Artykuł z czasopisma fachowego
(3)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(3)
Podręcznik
(3)
Artykuł z czasopisma rolniczego
(2)
Bibliografia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Biografia
(1)
Informator
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Przyśpiewki
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad etnograficzny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(8551)
Historia
(4041)
Psychologia
(4034)
Socjologia i społeczeństwo
(2437)
Medycyna i zdrowie
(2163)
Kulinaria
(74)
Literaturoznawstwo
(1646)
Kultura i sztuka
(1450)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1148)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(958)
Językoznawstwo
(951)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(836)
Biologia
(737)
Geografia i nauki o Ziemi
(683)
Matematyka
(661)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(585)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(491)
Podróże i turystyka
(483)
Rozwój osobisty
(465)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(462)
Religia i duchowość
(447)
Fizyka i astronomia
(442)
Nauka i badania
(420)
Filozofia i etyka
(416)
Informatyka i technologie informacyjne
(370)
Zarządzanie i marketing
(320)
Chemia
(306)
Media i komunikacja społeczna
(285)
Inżynieria i technika
(281)
Kultura fizyczna i sport
(265)
Hobby i czas wolny
(246)
Architektura i budownictwo
(240)
Etnologia i antropologia kulturowa
(224)
Ochrona środowiska
(216)
Rolnictwo i leśnictwo
(206)
Praca, kariera, pieniądze
(129)
Archeologia
(69)
Styl życia, moda i uroda
(69)
Transport i logistyka
(66)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(31)
Dom i ogród
(29)
Bibliotekarstwo,archiwistyka,muealnictwo
(26)
Logopedia
(3)
Varia
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Historia
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Zabytki sakralne
(1)
Bibliotekarstwo,archiwistyka,muzealnictwo
(1)
Bibliotekoznawstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Edukacja i pedakogika
(1)
Fizyka
(1)
Lteraturoznawstwo
(1)
Podróże historyczne i turystyczne
(1)
Poezja
(1)
Polska
(1)
Przemysł samochodowy
(1)
Religia i duchowość
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Szkolnictwo
(1)
historia
(1)
Świat
(1)
74 wyniki Filtruj
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Dokument nadrzędny: Wiadomości Historyczne.
Renesansowa dieta przywracająca równowagę w organizmie człowieka.
Książka
W koszyku
Kontynuacja bestsellera pt. "Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?". - Warszawa, 2017.
Indeks.
Jeśli sięgasz po "Dietę w chorobach autoimmunologicznych. Przepisy", zapewne już wiesz, że należy wyeliminować ze swojego jadłospisu pewne składniki, takie jak gluten, mleko, jajka czy ulubione warzywa i owoce. Z "Diety w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?" dowidziałeś się, dlaczego tak ważna dla Twojego zdrowia jest indywidualizacja odżywiania i jakie pociąga za sobą korzyści. Zadajesz sobie teraz zapewne pytania: Czy naprawdę potrzebna jest aż taka rewolucja żywieniowa, by czuć się lepiej? Czy będę już na diecie do końca życia? A co z poranną kawą z mlekiem? Największą trudnością przy wdrożeniu diety eliminacyjnej nie jest samo wykluczenie produktów, ale poznanie tych, które staną się podstawą nowego codziennego jadłospisu. Rotacja produktów i stosowanie zamienników pomoże urozmaicić dietę, a przede wszystkim wyciszyć układ immunologiczny, zapobiegając powstawaniu nowych alergii.
Książka zawiera bazę przepisów, które pokazują niemal nieograniczone możliwości codziennego komponowania zdrowych i zbilansowanych posiłków opierających się na podstawowych, łatwo dostępnych składnikach. Dzięki zamieszczonym przepisom zobaczysz, że stosując dietę eliminacyjną, możesz wyczarować cuda zarówno na śniadanie, obiad, kolację, przekąski, jak i na romantyczną kolację we dwoje, świąteczny obiad dla rodziny, desery oraz wiele innych okazji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 32646 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Czy można przytyć od produktów light? Albo uzależnić się od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczyć wszystkich potrzebnych składników? W medialnej dżungli wykluczających się opinii trudno odróżnić prawdę od fałszu. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowego żywienia, jednak duża część tego, co się mówi, została wyssana z palca. Frida Duell – dzięki wieloletniej praktyce lekarskiej i rozległej wiedzy naukowej – prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudofakty, i pomaga odnaleźć się w tym gąszczu. A przy okazji daje kilka przepisów na zdrowe dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 32775 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ziarna, pestki, orzechy : pyszne superfood / redakcja Małgorzata Durnowska - Poznań : Olimp Media, 2019. - 191, [1] strona : zdjęcia kolorowe ; 28 cm.
(Book Cook)
Dziedzina i ujęcie
Symbol UKD: 641.5
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Jędrzejów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2017. - 282, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Autor
Dziedzina i ujęcie
Symbol UKD: 641.564
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień Dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33155 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33452 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Starachowice - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42538 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kod otyłości : książka kucharska dla zdrowia / Jason Fung ; [tłumaczenie Juliusz Poznański]. - Wydanie 1. - Białystok : Vital, 2020. - 213 stron : ilustracje, fotografie kolorowe, wykresy ; 24 cm.
Na okładce i stronie tytułowej : Przepisy kulinarne, dzięki którym pokonasz cukrzycę, schudniesz i poprawisz samopoczucie.
Dr Jason Fung zainspirował tysiące ludzi na całym świecie do zmiany diety, która odwraca i zapobiega cukrzycy typu 2 oraz ułatwia schudnięcie, dzięki swoim przełomowym, bestsellerowym książkom Kod otyłości i Kod otyłości – książka kucharska. Ta publikacja pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na pytania, dlaczego tyjemy i co jest przyczyną cukrzycy typu 2 i otyłości. Dowiesz się, co jeść, aby schudnąć i uniknąć otyłości brzusznej. Poznasz przepisy opracowane przez dr. Funga, które przynoszą rewelacyjne efekty w powrocie do zdrowia i prawidłowej wagi. Nauczysz się planować posiłki i posty na 16, 24 i 36 godzin. Pozwolą Ci kontrolować poziom insuliny oraz przeplatać smaczne posiłki z okresami postu. Dieta, która normuje poziom insuliny. [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ostrowiec - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53834 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Garkuchnia rozrzutników / Jan Główka. W: Teraz. - 2004, nr 12, s. 19.
Dokument nadrzędny: Teraz.
Pierwsza polska książka kucharska "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" Stanisława Czernieckiego.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 262793/ czyt. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Candida : nie daj się zjeść grzybom / Andrzej Janus ; czyta Roch Siemianowski. - [Piaseczno] : Heraclon International - Storybox.pl ; [Katowice] : Szara Godzina, copyright 2022. - 1 CD (9 godzin 44 minuty) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Na okładce: Odzyskaj zdrowie! Zmień dietę! Oczyść swój organizm!
Bestsellerowy poradnik "Candida. Nie daj się zjeść grzybom" w przystępny sposób wyjaśnia genezę choroby, czynniki sprzyjające jej rozwojowi, charakterystyczne objawy i metody leczenia. Drożdżaki Candida to pozornie nieszkodliwe mikroorganizmy obecne we florze bakteryjnej jelit każdego człowieka. Gdy jednak stworzy im się dogodne warunki rozwoju będące skutkiem niewłaściwego odżywiania, zbyt częstego stosowania antybiotyków, leków hormonalnych i immunosupresyjnych, wtedy mogą wywołać wiele niepokojących objawów chorobowych pozornie ze sobą niepowiązanych. Jednocześnie wzrasta ryzyko pojawienia się chorób uznawanych za cywilizacyjne, jakimi są: choroby układu krążenia, układu oddechowego (w tym astma oskrzelowa), nowotwory, alergie, łuszczyca, cukrzyca, nadwaga i otyłość. Ten praktyczny poradnik to propozycja poprawy jakości życia poprzez zmianę diety i nawyków żywieniowych, co przysłuży się nie tylko ludziom chorym, ale również dbającym o zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Włoszczowa - Multimedialny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CD 481 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 264579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 51621 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [223].
Smaczne dania, ładnie podane posiłki, proste składniki – tego potrzebuje pacjent zmagający się z jedną z najbardziej przewrotnych i indywidualnych chorób, jaką jest nowotwór. I taka dieta jest możliwa. Autorka jest specjalistką onkologii klinicznej, zajmującą się m.in. zagadnieniami związanymi z żywieniem. Proponuje łatwe w przygotowaniu, cieszące oko dania, które uwzględniają wiele dolegliwości, jakie na co dzień trapią chorego. Chodzi o to, by dostarczać organizmowi wiele potrzebnych składników, przełamać niechęć, apatię i ból. Książka w rzeczowy, usystematyzowany sposób daje ogólne wskazania co do tego, czym się kierować, dobierając produkty do posiłków. Nie ma jednego złotego środka działającego uzdrawiająco, ale zbilansowana, dopasowana do potrzeb dieta wspiera leczenie i bardzo pomaga znosić dolegliwości wywołane chorobą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33136 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Przeklęta owsianka / Kuba Kapral. W: Charaktery : magazyn psychologiczny. - 2021, nr 9 , s. 86.
Dokument nadrzędny: Charaktery
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 32812 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Surowce i materiały pomocnicze dla przetwórstwa mięsa / Tadeusz Kłossowski. - Wydanie 4 poprawione - [Warszawa] : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1974 - 317, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Symbol UKD: 637.5 620.1 (075.3-021.66
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6983 B/P/czyt. Podr. (1 egz.)
Książka
W koszyku
S.O.S. dla tarczycy : dieta w Hashimoto / Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn. - Kraków : Wydawnictwo M, 2018. - 249, [7] stron : ilustracje, fotografie kolorowe ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
(Smaki Zdrowia)
Dziedzina i ujęcie
Symbol UKD: 616.441-002 615.874 641.55/.56
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 51267 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 260183/ czyt. R.6 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej