Zdrowe odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(58)
Forma i typ
Książki
(49)
Poradniki i przewodniki
(34)
Publikacje fachowe
(10)
Artykuły
(7)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje naukowe
(2)
Artykuł fachowy
(1)
Audiobooki
(1)
Programy komputerowe
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(50)
wypożyczone
(19)
tylko na miejscu
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Kielce - Wypożyczalnia
(12)
Kielce - Czytelnia
(2)
Kielce - Multimedialny
(1)
Busko Zdrój - wypożyczalnia
(2)
Busko zdrój - czytelnia
(1)
Jędrzejów - wypożyczalnia
(4)
Jędrzejów - czytelnia
(1)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
(16)
Końskie - wypożyczalnia
(8)
Opatów - wypożyczalnia
(5)
Ostrowiec - wypożyczalnia
(5)
Ostrowiec - czytelnia
(1)
Sandomierz - wypożyczalnia
(3)
Starachowice - wypożyczalnia
(3)
Starachowice - czytelnia
(2)
Starachowice - Multimedialny
(1)
Staszów - wypożyczalnia
(8)
Włoszczowa - Multimedialny
(1)
Autor
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(4)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Poznański Juliusz
(2)
Wyszomirski Karol (dietetyk)
(2)
Awe Mareike
(1)
Bracht Petra (1956- )
(1)
Brytek - Matera Anna
(1)
Bucki Piotr
(1)
Bąkowska Marta
(1)
Christianson Alan
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Coy Johannes F. (1963- )
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Derda Joanna
(1)
Dąbrowska Beata Anna. Lunchbox menu
(1)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(1)
Francuz Sabina
(1)
Franz Maren (1968- )
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Frączek Barbara
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Fung Jason
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gieremek Krzysztof
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Janiszewska Agata (tłumacz)
(1)
Janiszewski Mirosław (1947- )
(1)
Janus Andrzej (pediatra)
(1)
Jarosz Ewa
(1)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jastrzębski Mariusz
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Klotter Christoph
(1)
Koltuska-Haskin Barbara
(1)
Koper Krzysztof (onkolog)
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kołakowska Marta
(1)
Krysztofiak Hubert
(1)
Krzelowska Magdalena
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Kuberska-Kędzierska Małgorzata
(1)
Kuklinski Bodo (1944- )
(1)
Lange-Rachwał Magdalena
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Liebscher-Bracht Roland
(1)
Lipiński Andrzej
(1)
Lunteren Ina van
(1)
Maćkowiak Maciej (ilustrator)
(1)
McGregor Renee
(1)
Mercola Joseph
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Nadolna Beata (1966- )
(1)
Olsson Aleksandra
(1)
Pawłowska Marta (coach)
(1)
Pawłowski Aleksander (medycyna)
(1)
Phillips Robert B. (1960- )
(1)
Pociecha Daria
(1)
Pączek Wojciech
(1)
Radwańska Anna (1987- )
(1)
Rogaska Karolina
(1)
Rutkowska Aleksandra
(1)
Rzepka Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Samosiej Katarzyna
(1)
Sarna Rafał
(1)
Sekuła Marzena
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Skolimowska Katarzyna
(1)
Sołowiej Krzysztof
(1)
Sołtys Anna (psycholog)
(1)
Spence Charles
(1)
Staszak Katarzyna
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Stożek Maria (tłumacz)
(1)
Szast Mateusz (1987- )
(1)
Szeląg Dominika
(1)
TomalaBarbara
(1)
Treben Maria (1907-1991)
(1)
Wierzbicka Iwona
(1)
Witkowska Magda
(1)
Więckiewicz Bogdan (1967- )
(1)
Zielewska Joanna
(1)
Świątkowska Katarzyna (lekarz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(40)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(52)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2021
(1)
Kraj wydania
Polska
(58)
Język
polski
(56)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Lekarze
(4)
Chorzy
(3)
Dietetycy
(3)
Nauczyciele
(3)
Studenci
(3)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Dzieci
(2)
Pedagodzy
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
Biblioterapeuci
(1)
Coachowie
(1)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Fizjoterapeuci
(1)
Geriatrzy
(1)
Interniści
(1)
Kardiolodzy
(1)
Nauczyciele szkół średnich
(1)
Opiekunowie medyczni
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pedagodzy szkolni
(1)
Pediatrzy
(1)
Pracownicy pomocy społecznej i pracy socjalnej
(1)
Pracownicy socjalni
(1)
Producenci zdrowej żywności
(1)
Promotorzy zdrowia
(1)
Psycholodzy szkolni
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły ponadpodstawowe
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(1)
Zawody medyczne
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Język polski
(8116)
Dziecko
(5128)
Nauczanie
(4694)
Matematyka
(4655)
Literatura polska
(4107)
Zdrowe odżywianie
(-)
Powieść polska
(4020)
Poezja polska
(3836)
Nauczyciele
(3720)
Nauczanie początkowe
(3696)
Szkolnictwo
(3319)
Historia
(3298)
Wychowanie przedszkolne
(3239)
Wychowanie
(2695)
Język angielski
(2349)
Rodzina
(2343)
Młodzież
(2341)
Pedagogika
(2233)
Fizyka
(2055)
Filozofia
(1833)
Sztuka
(1751)
Język rosyjski
(1746)
Oświata
(1691)
Kobieta
(1685)
Pamiętniki polskie
(1682)
Wojna 1939-1945 r.
(1681)
Wychowanie w rodzinie
(1680)
Wojsko
(1658)
Literatura
(1650)
Uczniowie
(1634)
Chemia
(1535)
Kultura
(1432)
Język niemiecki
(1429)
Muzyka
(1408)
Opowiadanie polskie
(1366)
Biologia
(1310)
Geografia
(1294)
Pisarze polscy
(1267)
Psychologia
(1254)
Literatura młodzieżowa polska
(1237)
Publicystyka polska
(1110)
Przyroda
(1077)
Literatura dziecięca polska
(1071)
Nauka
(1053)
Internet
(1050)
Technika
(1021)
Bibliotekarstwo
(970)
Wychowanie fizyczne
(963)
Prawo
(956)
Nauczanie zintegrowane
(947)
Alkoholizm
(943)
Żydzi
(929)
Uczenie się
(914)
Młodzież szkolna
(885)
Stosunki interpersonalne
(864)
Miłość
(861)
Dzieci
(857)
Osobowość
(846)
Zarządzanie
(836)
Psychoterapia
(822)
Powieść angielska
(811)
Powieść amerykańska
(795)
Czytelnictwo
(792)
Gry i zabawy
(790)
Polityka międzynarodowa
(785)
Praca
(781)
Przedsiębiorstwo
(767)
Socjologia
(761)
Pińczów
(748)
Polityka
(741)
Uczucia
(735)
Polacy za granicą
(729)
Teatr polski
(718)
Dramat polski
(716)
Rolnictwo
(716)
Turystyka
(716)
Matura
(708)
Komunikacja społeczna
(707)
Szkolnictwo wyższe
(703)
Opieka społeczna
(688)
Marksizm
(687)
Czytanie
(683)
Relacje międzyludzkie
(681)
Szkolnictwo zawodowe
(677)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(674)
Religia
(671)
Rodzice
(669)
Wychowanie obywatelskie
(664)
Rośliny
(658)
Etyka
(656)
Język francuski
(635)
Astronomia
(634)
Sport
(632)
Kształcenie
(631)
Wieś
(624)
Mowa
(623)
Nałóg
(618)
Komputery
(617)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(610)
Powieść rosyjska
(604)
Postawy
(602)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Grecja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(31)
Przepisy kulinarne
(14)
Podręcznik
(6)
Artykuł z czasopisma fachowego
(5)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(5)
Opracowanie
(5)
Książka kucharska
(4)
Artykuł problemowy
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Raport z badań
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(47)
Kulinaria
(14)
Psychologia
(8)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Edukacja i pedagogika
(3)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Rozwój osobisty
(3)
Dom i ogród
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
58 wyników Filtruj
Audiobook
CD
W koszyku
Candida : nie daj się zjeść grzybom / Andrzej Janus ; czyta Roch Siemianowski. - [Piaseczno] : Heraclon International - Storybox.pl ; [Katowice] : Szara Godzina, copyright 2022. - 1 CD (9 godzin 44 minuty) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Na okładce: Odzyskaj zdrowie! Zmień dietę! Oczyść swój organizm!
Bestsellerowy poradnik "Candida. Nie daj się zjeść grzybom" w przystępny sposób wyjaśnia genezę choroby, czynniki sprzyjające jej rozwojowi, charakterystyczne objawy i metody leczenia. Drożdżaki Candida to pozornie nieszkodliwe mikroorganizmy obecne we florze bakteryjnej jelit każdego człowieka. Gdy jednak stworzy im się dogodne warunki rozwoju będące skutkiem niewłaściwego odżywiania, zbyt częstego stosowania antybiotyków, leków hormonalnych i immunosupresyjnych, wtedy mogą wywołać wiele niepokojących objawów chorobowych pozornie ze sobą niepowiązanych. Jednocześnie wzrasta ryzyko pojawienia się chorób uznawanych za cywilizacyjne, jakimi są: choroby układu krążenia, układu oddechowego (w tym astma oskrzelowa), nowotwory, alergie, łuszczyca, cukrzyca, nadwaga i otyłość. Ten praktyczny poradnik to propozycja poprawy jakości życia poprzez zmianę diety i nawyków żywieniowych, co przysłuży się nie tylko ludziom chorym, ale również dbającym o zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Włoszczowa - Multimedialny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. CD 481 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę.
Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode.
Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych.
Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Opatów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28682 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 264579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Końskie - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48757 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Końskie - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 48605 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Książka
W koszyku
Celem książki, wynikającej z ponad trzydziestoletniego doświadczenia autorki jako neuropsychologa, jest wyjaśnienie, w jaki sposób ocena neuropsychologiczna może pomóc ci zrozumieć, jak działa twój mózg, abyś mógł w pełni wykorzystać swój potencjał i/lub może pomóc ci wyleczyć się po urazie mózgu lub uprać się z innymi problemami czy chorobami z tym związanymi. Autorka dzieli się kilkoma swoimi ulubionymi pomysłami i praktykami dotyczącymi poprawy i utrzymania zdrowia twojego mózgu, które wykorzystuje w swojej praktyce klinicznej i w życiu codziennym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 264615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.
Żywienie w chorobie nowotworowej to nowoczesne kompendium wiedzy dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych. Publikacja została przygotowana przez wielodyscyplinarny zespół Autorów - praktyków, którzy na co dzień zajmują się opieką nad pacjentami leczonymi onkologicznie. W książce omówiono: znaczenie roli dietetyka w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej z omówieniem poszczególnych rodzajów diet w leczeniu onkologicznym, wpływ leczenia chirurgicznego na żywienie pacjentów, ocenę stanu odżywienia, wskazania do leczenia żywieniowego, żywienia dojelitowego i pozajelitowego, wpływ leczenia systemowego na żywienie chorych z uwzględnieniem skutków ubocznych, a także zasady odżywiania w przypadku ich wystąpienia, wpływ radioterapii na żywienie pacjentów oraz wczesne i późne powikłania tego leczenia, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego i wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe, aspekt psychologiczny w procesie żywienia. Żywienie w chorobie nowotworowej adresowane jest do pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego. Będzie również przydatne w kształceniu studentów zainteresowanych tą tematyką [Wydawca].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 264747 (1 egz.)
Staszów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29287 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 387-[397].
Porady ekspertów. Odkrycia naukowców. Tajemnice dobrej odporności. "Broń się! Jak dbać o swoją odporność" to bezcenne źródło wiedzy nie tylko w pandemii. Margit Kossobudzka i Katarzyna Staszak podpowiadają, jak żyć długo w dobrej formie.
Co wspiera, a co osłabia odporność? Jak odpowiednią dietą wzmocnić organizm? Dlaczego brak przyjaciół jest tak groźny jak palenie? Czy lepiej pić codziennie kieliszek wina, czy rzadko butelkę? Co nam dają szczepienia? Morsować czy nie morsować? Lubimy ekscytować się tym, co nowe. Wierzymy reklamom obiecującym szybkie efekty. A warto pamiętać, że najskuteczniejsze formy wspierania organizmu są łatwo dostępne i tanie. Dieta, ruch i sen mają ogromną moc! Pozwalają zachować zdrowie, cofają zegar biologiczny i działają jak lek, gdyż dbają o nasz układ odpornościowy. A dobra odporność jest nam potrzebna nie tylko w pandemii. Na co dzień chroni nas przed opryszczką, chorobami autoimmunologicznymi, a nawet rakiem. Dlatego tak ważna jest wiedza o tym, jak o siebie dbać, by ją wspierać i wieść długie życie w dobrym zdrowiu. „Ponieważ od lat piszemy o zdrowiu, znajomi regularnie opowiadają nam o swoich dolegliwościach. Wielu z nich mogliby uniknąć, ale nie byli tego świadomi. Postanowiłyśmy usystematyzować naszą wiedzę o odporności. Rozmawiałyśmy z ponad trzydziestoma ekspertami i prześledziłyśmy setki badań naukowych, które dotyczą układu odpornościowego. Efektem jest ta książka. Mamy nadzieję, że Ty także znajdziesz w tej książce wskazówki, jak żyć długo w dobrej formie, oraz motywację do wprowadzania zdrowych nawyków”. Margit Kossobudzka i Katarzyna Staszak
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33292 (1 egz.)
Opatów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28725 (1 egz.)
Brak okładki
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 367-372.
Czy wiesz, że: • obecnie co trzeci noworodek cierpi na alergie, • 20% par ma problemy z zajściem w ciążę, • ilość plemników u mężczyzn w ciągu ostatnich 50 lat zmniejszyła się o ponad połowę, • dynamicznie wzrasta liczba zachorowań na nowotwory błony śluzowej oraz węzłów chłonnych, • organizm ludzki starzeje się znacznie szybciej niż 20 lat temu? Za te i wiele innych przypadłości odpowiada coraz bardziej zanieczyszczone środowisko, które zaburza procesy metaboliczne w naszych ciałach. Co gorsza, lekarze wolą traktować pacjentów jako zbiory odseparowanych od siebie układów niż jako całość, przez co nie potrafią wyeliminować przyczyn chorób. Ta książka wszystko zmieni. Dzięki niej: • unormujesz procesy zachodzące w mitochondriach, które odpowiadają za powstawanie chorób takich jak: migrena, fibromialgia, syndrom jelita drażliwego, zespół metaboliczny, cukrzyca, choroby neurodegeneracyjne i reumatyczne, • zapewnisz swojemu ciału optymalną ilość tlenu, wyeliminujesz szkodliwe jedzenie i nawyki, używki, aldehydy, metale ciężkie czy elektrosmog, • przywrócisz zdrowie dzięki antyoksydantom i innym składnikom odżywczym, •zahamujesz proces starzenia się. Skorzystaj z gwarancji długiego zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 52491 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Warzywa, które leczą : przepisy na zdrowie i odporność / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Dziedzina i ujęcie
Symbol UKD: 641.56-056.84
Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj też inne prozdrowotne zalety warzyw. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które ułatwiają pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych?
Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa – z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH). Prowadzi stronę internetową oraz blog pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33227 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Die Arthrose Lüge.
Czy wiesz, że zaprzestanie ruchu nie jest lekarstwem na ból stawów? Mało tego – może się do niego przyczyniać! "Choroba zwyrodnieniowa to nie wyrok" jest poradnikiem dla osób, chcących zadbać o sprawność fizyczną, mimo dolegliwości związanych z bólem. Autorzy książki opracowali metodę fizjoterapii, którą nazywają terapią bólu. Polega ona na stosowaniu ćwiczeń rozciągających oraz masażu powięziowego z użyciem kulki i wałka. Terapię powinna wspierać odpowiednia dieta, dlatego w książce znalazły się także przykładowe przepisy. Celem opisanych działań jest złagodzenie, a nawet wyeliminowanie bólu, który może towarzyszyć chorobie zwyrodnieniowej oraz poprawienie i utrzymanie sprawności. Niezależnie od wieku! Początek książki poświęcono zagadnieniom teoretycznym. Autorzy przybliżają czytelnikowi mechanizmy powstawania choroby zwyrodnieniowej i bólu. Zwracają uwagę na wpływ genetyki, stresu, nadwagi i zakwaszenia organizmu. Omawiają także mechanikę działania stawów oraz rolę mięśni i ścięgien. Nie pomijają też kwestii psychiki, która odgrywa ogromną rolę w przypadku przewlekłego bólu. Napisana przystępnym językiem, zawierająca dokładne opisy ćwiczeń, będzie cenną pomocą nie tylko w pracy fizjoterapeutów. Stanie się także doskonałym przewodnikiem dla wszystkich, którzy cierpią na ból stawów i chcą o siebie zadbać sami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33123 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ostrowiec - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53056 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menopauza : podróż do esencji kobiecości / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański. - Wydanie pierwsze, dodruk - Kraków : Otwarte, 2020. - 298, [14] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Menopauza jest początkiem „złotego czasu” w życiu kobiety. Jest naturalnym etapem i warto się do niego przygotowywać, mając 30, 40 lat. To od naszych nawyków żywieniowych i stylu życia zależy, jaki ten czas dla nas będzie. Nie jesteśmy skazane na cierpienie, dyskomfort i trudne dolegliwości! Nie jesteśmy niewolnicami naszych hormonów − to my tworzymy nasze życie, samopoczucie i zdrowie! To wszystko naprawdę jest w naszych rękach. Okres menopauzy daje nam wspaniałe możliwości rozwoju. Możemy z nich skorzystać, jeśli w pełni zrozumiemy ten proces na poziomie ciała, emocji i ducha. Jeżeli dobrze wykorzystamy ten czas, wtedy wejdziemy na poziom mistrzyni, będziemy cieszyć się doskonałym samopoczuciem, zdrowiem, witalnością i młodością do późnych lat. Jak tego dokonać? O tym mówi ta książka. Napisałam ją dla kobiet w wieku od 35 do 135 lat! Życzę Wam pięknego, mądrego, cudownego czasu przejścia! Z miłością - Agnieszka. To zupełnie nowe i świeże spojrzenie na okres menopauzy, choć czerpie także ze starożytnej mądrości. Niezwykle ważna, potrzebna i wartościowa książka, napisana dla kobiet przez kobietę przechodzącą menopauzę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33170 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku – wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej – a efekty są niesamowite! Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne! Z miłością - Agnieszka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33217 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 259576/ czyt. 61 (1 egz.)
Busko Zdrój - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44348 (1 egz.)
Opatów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28301 (1 egz.)
Staszów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 28617 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: najlepsze paliwo dla organizmu.
Książka, która bezlitośnie obala mity na temat tłuszczu, diety i zdrowego stylu życia! Wyobraź sobie, że zamiast obsesyjnie unikać tłuszczy - jesz je, chudniesz , pozbywasz się przewlekłych chorób i odzyskujesz pełnię zdrowia. To przyszłość medycyny naturalnej, która już teraz jest w zasięgu twojej ręki! Joseph Mercola ujawnia rewolucyjną teorię, która podważa fundamenty współczesnej dietetyki. Musisz przestać liczyć kalorie i katować się dietami opartymi na beztłuszczowych posiłkach. Kluczem do zachowania zdrowia jest dostarczania organizmowi dobrego paliwa, które przyspiesza metabolizm i oczyszczanie z toksyn. Z przełomowej książki doktora Mercoli dowiesz się: jak dużo i jakich tłuszczy powinieneś jeść, co jest zdrowsze: masło i smalec czy chleb, jak zmienić swoje odżywianie, by efektywnie i zdrowo schudnąć, jaki rodzaj ruchu jest dla ciebie najzdrowszy, jak dzięki diecie tłuszczowej i Mitochondrialnej Terapii Metabolicznej odzyskać zdrowie. Przejmij kontrole nad swoim zdrowiem już dziś!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52403 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej