Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(140)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(121)
Publikacje fachowe
(20)
Artykuły
(16)
Poradniki i przewodniki
(14)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje informacyjne
(5)
Programy komputerowe
(3)
E-booki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Rejestracje dźwiękowe i wideo
(1)
Dostępność
dostępne
(165)
tylko na miejscu
(24)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(1)
Placówka
Kielce - Wypożyczalnia
(32)
Kielce - Czytelnia
(10)
Kielce - Multimedialny
(2)
Busko Zdrój - wypożyczalnia
(18)
Busko zdrój - czytelnia
(2)
Busko Zdrój - Multimedialny
(1)
Jędrzejów - wypożyczalnia
(8)
Jędrzejów - Multimedialny
(1)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
(17)
Kazimierza Wielka - Multimedialny
(1)
Końskie - wypożyczalnia
(9)
Końskie - czytelnia
(2)
Końskie - Multimedialny
(1)
Opatów - wypożyczalnia
(7)
Opatów - Multimedialny
(1)
Ostrowiec - wypożyczalnia
(10)
Ostrowiec - czytelnia
(1)
Ostrowiec - Multimedialny
(1)
Pińczów - wypożyczalnia
(15)
Pińczów - czytelnia
(6)
Pińczów - Multimedialny
(1)
Sandomierz - wypożyczalnia
(15)
Sandomierz - czytelnia
(2)
Sandomierz - Multimedialny
(1)
Starachowice - wypożyczalnia
(13)
Starachowice - czytelnia
(1)
Starachowice - Multimedialny
(2)
Staszów - wypożyczalnia
(11)
Staszów - Multimedialny
(1)
Włoszczowa - wypożyczalnia
(6)
Włoszczowa - Multimedialny
(1)
Włoszczowa - czytelnia
(2)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(7)
Ciborowski Artur
(7)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(5)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(5)
Zawistowska Zofia
(5)
Cybulska Barbara (1939- )
(4)
Grzymisławski Marian (1947- )
(4)
Hasik Jan (1922-2001)
(4)
Łukaszewska Teresa
(4)
Brytek-Matera Anna
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Ostrowska Lucyna
(3)
Bartnik Jan
(2)
Białkowska Magdalena
(2)
Boszczyk Marta
(2)
Bożkowa Krystyna (1924- )
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Cybulska Barbara
(2)
Fudali Jolanta
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Krauss Hanna
(2)
Krygier Tomasz
(2)
Kwaśniewski Jan
(2)
Papuziński Marek
(2)
Payne Anne (1959- )
(2)
Pitchford Paul
(2)
Połeć Roman
(2)
Prończuk Andrzej
(2)
Respondek Wioleta
(2)
Szostak Wiktor Bogdan
(2)
Witkowska Sabina (1909-1991)
(2)
Zagroba Iwana
(2)
Łuszczyńska Aleksandra
(2)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Agatston Arthur
(1)
Awe Mareike
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Barker Helen
(1)
Barker Helen M
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bańkowska Aneta
(1)
Bester Jagoda
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Boniszewska Anna
(1)
Borelli Siegfried
(1)
Borkowska Urszula (1950- )
(1)
Brytek - Matera Anna
(1)
Brzozowska Ewa
(1)
Buettner Dan (1960- )
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Błaszczyna Ludmiła
(1)
Calbom Cherie
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Carper Jean
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chevallier Laurent (1955- )
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Chojnacki Jan. (1943- )
(1)
Chyliński Marek
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(1)
Czekański Marek (tłumacz)
(1)
Dawidowicz Aleksander (1919- )
(1)
Dias-Lewandowska Dorota
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Dzieniszewski Jan 1934- )
(1)
Dzwonkowska Stanisława
(1)
Dąbrowska Beata Anna. Lunchbox menu
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Fammartino Abby
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Filipecki Stanisław
(1)
Frączek Barbara
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Fung Jason
(1)
Garbuzik Katarzyna
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Grad Wanda
(1)
Grochmal Stanisław
(1)
Gryzińska-Onifade Hanna
(1)
Górnicka Jadwiga
(1)
Górnicki Bolesław (1909-1998)
(1)
Górska Beata
(1)
Góźdź Stanisław
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hasik Jan Marian
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Hercher Laura
(1)
Holford Patrick
(1)
Irzmański Robert
(1)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(1)
Jasiak Henryk
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(28)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(9)
1980 - 1989
(21)
1970 - 1979
(13)
1960 - 1969
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(42)
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(135)
nieznany (pol)
(7)
Język
polski
(142)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(15)
Lekarze
(14)
Dietetycy i żywieniowcy
(13)
Dietetycy
(8)
Studenci
(6)
Dorośli
(2)
Kosmetyczki i kosmetycy
(2)
Biblioterapeuci
(1)
Chorzy
(1)
Coachowie
(1)
Fizjoterapeuci
(1)
Geriatrzy
(1)
Interniści
(1)
Kardiolodzy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Opiekunowie medyczni
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pedagodzy szkolni
(1)
Pediatrzy
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Pracownicy pomocy społecznej i pracy socjalnej
(1)
Pracownicy socjalni
(1)
Producenci zdrowej żywności
(1)
Promotorzy zdrowia
(1)
Psycholodzy
(1)
Psycholodzy szkolni
(1)
Psychoterapeuci
(1)
Sportowcy
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(1)
Zawody medyczne
(1)
Żywieniowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Dietetyka
(118)
Odżywianie
(35)
Zdrowe odżywianie
(13)
Otyłość
(11)
Leczenie żywieniowe
(10)
Żywienie chorych
(10)
Leczenie dietą
(9)
Żywność
(9)
Zaburzenia odżywiania
(7)
Zdrowe żywienie
(7)
Odchudzanie
(6)
Potrawy dietetyczne
(6)
Aktywność fizyczna
(5)
Alergia pokarmowa
(4)
Cukrzyca
(4)
Dziecko
(4)
Metabolizm
(4)
Nadwaga
(4)
Niemowlę
(4)
Osoby w wieku starszym
(4)
Suplementy diety
(4)
Wątroba
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Anoreksja
(3)
Bulimia
(3)
Choroby układu pokarmowego
(3)
Chorzy na nowotwory
(3)
Dieta antyrakowa
(3)
Dziecko chore
(3)
Długowieczność
(3)
Edukacja żywieniowa
(3)
Karmienie piersią
(3)
Kosmetologia
(3)
Kucharstwo
(3)
Leczenie
(3)
Ortoreksja
(3)
Układ pokarmowy
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Żywienie pozajelitowe
(3)
Alergia
(2)
Autyzm
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
Chorzy
(2)
Dieta DASH
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta śródziemnomorska
(2)
Dziecko autystyczne
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Gimnastyka lecznicza
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Higiena
(2)
Integracja sensoryczno-motoryczna
(2)
Jelita
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kosmetyka
(2)
Ludzie starzy
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
Obraz własnego ciała
(2)
Osteoporoza
(2)
Pielęgniarstwo
(2)
Pomoc psychologiczna
(2)
Potrzeby żywieniowe
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Psychodietetyka
(2)
Psychoterapia
(2)
Ratownictwo medyczne
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Starzenie się
(2)
Trening sportowy
(2)
Uczucia
(2)
Wegetarianizm
(2)
Zdrowie fizyczne
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żołądek
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Żywność dla dzieci
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Aromaterapia
(1)
Artretyzm
(1)
Białko
(1)
Biegunka
(1)
Biochemia
(1)
Blizna (skóra)
(1)
Celiakia
(1)
Cellulit
(1)
Chirurgia bariatryczna i metaboliczna
(1)
Chirurgia onkologiczna
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba trzewna
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby metaboliczne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby przemiany materii
(1)
Choroby przyzębia
(1)
Choroby sercowo-naczyniowe
(1)
Choroby skóry
(1)
Choroby układu moczowego
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Kielce (woj. świętokrzyskie)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Gatunek
Podręcznik
(18)
Poradnik
(14)
Przepisy kulinarne
(6)
Artykuł z czasopisma fachowego
(4)
Artykuł z czasopisma psychologicznego
(4)
Bibliografia
(4)
Opracowanie
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Artykuł problemowy
(2)
Kompendia i repetytoria
(2)
Monografia
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Poradniki
(2)
Artykuł z czasopisma
(1)
Artykuł z czasopisma pedagogicznego
(1)
Atlas roślin
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Informator
(1)
Książka kucharska
(1)
Podręczniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Programy nauczania dla szkół zawodowych
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Psychologia
(10)
Kulinaria
(7)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Biologia
(3)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Rozwój osobisty
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Historia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Ochrona środowiska
(1)
142 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 31827 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The South Beach heart program : the 4-step plan that can save your life" 2007.
Bibliogr. s. 264-275. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31305 (1 egz.)
Książka
W koszyku
("Jedność" dla Dzieci.)
Symbol UKD: 613.22:616-008.9:615.874
Tyt. oryg.: "Problem Dicke Kinder" 2005.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Busko Zdrój - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S/1750 (1 egz.)
Końskie - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46927 (1 egz.)
Staszów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25557 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Sandomierz - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36363 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 297-[306].
Autorka omawia zasady diety warzywno-owocowej zgodne z najnowszymi naukowymi odkryciami. Przekazuje także zalecenia, jak przejść od postu do diety pełnowartościowej i prowadzić zdrowy tryb życia. Jakie są przyczyny chorób, które dotykają coraz większej liczby osób? Co zrobić, żeby odzyskać zdrowie, a nie tylko maskować objawy? Na czym polega naturalna profilaktyka? Jak przejść post i ustrzec się przy tym błędów?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Starachowice - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42881 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia.
Książka ta omawia tylko najbardziej pospolite rośliny towarzyszące człowiekowi. Są wśród nich gatunki pożyteczne – częstokroć cenne rośliny lecznicze, paszowe, pokarmowe lub przemysłowe. Są również miedzy nimi gatunki bezużyteczne pod względem gospodarczym, a nawet szkodliwe – jak chwasty. Należy jednak dodać, że rośliny będące często uporczywymi chwastami, mogą – dzięki swym cennym składnikom dostarczać ważnych surowców leczniczych i innych. [Fragment wstępu od autorek].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25854, 25822, 25853, 27010 (4 egz.)
Busko Zdrój - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 12282 (1 egz.)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 02341, 01303 (2 egz.)
Sandomierz - czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 02685 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biohacking : przewodnik dla początkujących / Karol Wyszomirski. - Wydanie I - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, 2020. - 328 stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Czy chcesz pozbyć się raz na zawsze problemów ze zdrowiem? Czy chcesz każdego ranka budzić się wyspanym, w dobrym nastroju i z jasnym umysłem? Czy wiesz co zrobić, by chciało Ci się tak, jak się nie chce? Czy wiesz, jak utrzymać szczupłą sylwetkę bez wydawania mnóstwa pieniędzy na „super” diety i spędzania wielu godzin na siłowni? Czy znasz sposoby na podwyższenie libido? Czy wiesz, jak usprawnić ciało i umysł, by funkcjonować efektywniej? Odpowiedzią na te pytania jest Biohacking – nowatorski styl życia, dzięki któremu osiągniesz maksimum swoich możliwości fizycznych, psychicznych i intelektualnych. Wprowadź proste zmiany w swoich codziennych nawykach, by osiągnąć ten cel! Z poradnika dowiesz się m.in.: • jakie są korzyści z omijania śniadań, • jak przyspieszyć metabolizm, redukując liczbę posiłków, • dlaczego cukier (jeśli już) powinniśmy jeść tylko na noc, • jak skutecznie wykorzystać zalety chłodu, • jak uwolnić się od przewlekłego zmęczenia, • jak poprawić koncentrację, pamięć i jasność umysłu. Karol Wyszomirski w oparciu o wieloletnie doświadczenie przedstawia zalety Biohackingu jako coraz bardziej popularnej na świecie metody optymalizacji zdrowia bazującej na najnowszych badaniach naukowych. Karol Wyszomirski – interdyscyplinarny dietetyk, trener i biohaker. Szkolił się u najlepszych światowych ekspertów z branży health & fitness w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Anglii. W pracy z klientami łączy i wykorzystuje takie dziedziny jak: dietetyka kliniczna, dietetyka sportowa, psychodietetyka i medycyna funkcjonalna. Biohackingiem zainteresował się kilka lat temu, znajdując w nim skuteczną receptę na problemy ze swoim zdrowiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 264664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kosmetologia ciała / redakcja naukowa Kamila Padlewska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018. - XI, [1], 429 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Każdy kosmetolog powinien umieć dobrać, zaplanować i wykonać pełny zabieg kosmetyczny z indywidualnie dobranymi kosmetykami i technikami (podstawowymi i niekonwencjonalnymi); uwzględnić wskazania i przeciwskazania, a także nadzorować zespół. W praktycznej publikacji opisano podstawy anatomii wybranych części ciała, podstawy fizjologii, choroby takie jak:: nadwaga, otyłość, cellulit, a także blizny, bliznowce i rozstępy, znamiona i nowotwory skóry; masaże (kosmetyczny, limfatyczny, relaksacyjny, leczniczy, orientalny), aromaterapię, peloidoterapię, zabiegi aparaturowe, zasady i formy treningu fizycznego, żywienie w nadwadze i otyłości, zabiegi medycyny estetycznej dotyczące ciała oraz podstawy podologii. Książka skierowana jest do studentów kosmetologii oraz kosmetologów-praktyków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 264627 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaburzenia odżywiania / Anna Brytek-Matera. - Wydanie I - 6 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XVI, [2], 227, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 199-211. Indeks.
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej. Opisane zostały klasyfikacja i kryteria diagnostyczne, rozpowszechnienie i sposoby rozumienia jadłowstrętu psychicznego i bulimii psychicznej oraz poglądy różnych autorów na temat etiopatogenezy tych zaburzeń. W pracy zaprezentowane zostały zarówno klasyczne, jak i najnowsze poglądy i wyniki badań uwzględniające czynniki predysponujące, wyzwalające i podtrzymujące zaburzenia odżywiania. Książka zawiera odpowiedzi na pytania: czym są zaburzenia odżywiania? Jaki jest ich mechanizm działania oraz etiopatogeneza? Jakie formy leczenia stosuje się u pacjentów z zaburzeniami odżywiania? Jak można im pomóc? Prof. Anna Brytek-Matera pokazuje w niezwykle ciekawy sposób jak wiele wiemy o złożoności nozologicznej i etiopatologicznej zaburzeń odżywiania. Ciekawą częścią książki jest prezentacja wyników własnych badań, które Autorka ciekawie interpretuje, starając się pokazać jakie znaczenie dla terapii osób z zaburzeniami odżywiania a także dla sposobów regulowania odżywiania się, mają uwarunkowania psychologiczne i społeczne. Równocześnie wiedza ta jest w monografii przedstawiona w sposób jasny i zrozumiały, także dla czytelników nie zajmujących się profesjonalnie problematyką zdrowia i zaburzeń zdrowia. To książka także dla czytelników osobiście zainteresowanych własnym rozwojem czy rozwojem swoich najbliższych [Wydawca].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 264738 (1 egz.)
Staszów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 29539 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zawiera: S. 9-31 : Żywienie niemowląt i dzieci / Wanda Szotowa.
Zawiera: S. 32-47 : Zasady prawidłowego żywienia / Światosław Ziemiański.
Zawiera: S. 48-85 : Żywienie kobiet ciężarnych / Zbigniew Słomko, Jan Hasik, Katarzyna Blumska-Hepner, Joanna Kempiak, Adam Mościcki, Mariola Ropacka.
Zawiera: S. 86-94 : Żywienie osób starszych / Wojciech Roszkowski.
Zawiera: S. 95-110 : Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych / Lucjan Szponar, Wioletta Respondek.
Zawiera: S. 111-122 : Żywienie w chorobach jamy ustnej / Anna Kurhańska-Flisykowska.
Zawiera: S. 123- 135 : Żywienie w chorobach wieku dziecięcego / Jerzy Socha.
Zawiera: S. 136-153 : Żywienie w hiperlipidemii / Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska.
Zawiera: S. 154-164 : Żywienie w otyłości / Magdalena Białkowska, Wiktor B. Szostak.
Zawiera: S. 165-172 : Żywienie w chorobach serca i naczyń / Henryk Wysocki, Bogna Wierusz-Wysocka.
Zawiera: S. 173-177 : Żywienie w nadciśnieniu tętniczym / Jan Hasik.
Zawiera: S. 178-186 : Żywienie w cukrzycy / Marian Grzymisławski.
Zawiera: S. 187-196 : Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego / Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke.
Zawiera: S. 197-212 : Żywienie w chorobach wątroby / Lech Hryniewiecki.
Zawiera: S. 213-224 : Żywienie w chorobach trzustki / Jan Dzieniszewski.
Zawiera: S. 225-233 : Żywienie w chorobach nerek / Alicja Grzegorzewska.
Zawiera: S. 234-237 : Żywienie w skazie moczanowej / Alicja Grzegorzewska.
Zawiera: S. 238-240 : Żywienie w chorobach stawów i tkanki łącznej / Marian Grzymisławski.
Zawiera: S. 241-246 : Żywienie w osteoporozie / Marian Grzymisławski, Jan Hasik.
Zawiera: S. 247-253 : Żywienie a nowotwory / Jan Hasik.
Zawiera: S. 254-259 : Jadłowstręt psychiczny i bulimia / Jerzy Kosowicz.
Zawiera: S. 261-279 : Żywienie pozajelitowe i dojelitowe / Bruno Szczygieł.
Zawiera: S. 281-284 : Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego / Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Zawiera: S. 285-301 : Żywienie w uzdrowiskach / Jan Hasik.
Zawiera: S. 302-306 : Ocena sposobu żywienia zbiorowego /
H. Turlejska, L. Szponar.
Zawiera: S. 307-316 : Poradnictwo dietetyczne / Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Zawiera: S. 317-326 : Interakcje leków z żywnością / Henryk Gertig.
Zawiera: S. 327-332 : Technika żywienia - jakość i sposób przygotowania posiłków / Zbigniew Słomko, Jan Hasik.
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 264582 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 264579 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10463 B/P/czyt.Inf.37 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 264583 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 9 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Informacja o 42. autorach na stronach V- VIII.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 264580 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjalności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kielce - Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 264581 / czyt. 61 (1 egz.)
Jędrzejów - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47138 (1 egz.)
Kazimierza Wielka - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33249 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) . Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym. To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej